A nők vidéken tovább élnek?

A vidéki élet egészségesebb
A vidéki élet egészségesebb

Rengeteg ember stresszes, feszült, túlterhelt és boldogtalan, gyakran azért, mert hiányzik az életükből valami igazán esszenciális: a természettel ápolt harmonikus kapcsolat. A vidéki élet, avagy a természet közelségének ugyanis hemzsegnek a rövid- és hosszútávú előnyei, melyek a fizikai és a mentális egészségre egyaránt jótékonyan hatnak.

A vidéki nők élvezik az előnyöket

Egy új kutatás kimutatta, hogy a vidéki nők halálozási aránya jóval alacsonyabb, mint a városiaké. Mentális egészségük százszorta jobb, nem meglepő, hogy később adja fel szervezetük a harcot.

A Harvard egyik karán több mint 108 ezer nőt vizsgáltak, hogy rájöjjenek, van-e kapcsolat a halálozási arány és a lakhely között, vagyis maga a halál és a természet között. A kutatás 2000 és 2008 között zajlott.

Az eredmények szerint a vidéki nők pulzusa alacsonyabb volt, jobban aludtak és a mentális állapotuk is nagyobb egészségnek örvendett. A vidéki nőknél 34 százalékkal alacsonyabb volt a légúti megbetegedések száma, 13 százalékkal pedig a halálos, rákos megbetegedések száma is kevesebb volt.  12 százalékkal alacsonyabb volt a halálozások száma is, mint a nagyvárosokban élő nőknél.

A vidéki élet jobb

A vidéki nők nincsenek kitéve akkora mértékben a lég- és zajszennyezettségnek, mint a nagyvárosok lakói. Ráadásul a vidéken élők szociális élete is jobb, ahogyan a szabadtéri elfoglaltságaik száma is magasabb, ezeknek köszönhetően pedig alacsonyabb a depresszióval küzdők száma is.

A városban élők nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól és hangulatingadozásoktól, mint a vidékiek. A stressztűrő és kezelő képessége a vidéki nőknek jelentősen magasabb.

Mi a tanulság?

Lehet, hogy fel kellene számolnunk mindent a nagyvárosban és azonnal vidékre költözni? Élvezni a friss levegőt, madárcsiripelésre kelni és magunkba szívni a finom illatokat? Lehet. De alternatívaként talán az is elég, ha a tavasz beköszöntével több időt töltünk a szabadban.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

„Éljünk a szeretteinktől távol, most, közel a hatvanhoz?”

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>