A nők sorsa az elképzelt jövőben sem lesz könnyű

A szolgálólány meséje (forrás: www.inverse.com)
A szolgálólány meséje (forrás: www.inverse.com)

A szolgálólány meséje 2018 egyik legsikeresebb sorozata volt. A harmadik évad 2019 tavaszán tér vissza. Azok, akik eljutottak a második széria végéig, bizonyára folytatják is a sorozatot. No, de nem mindenki gyomra képes befogadni a történetet, a nők sorsa itt kemény. Megbotránkoztató, sokkoló vagy elgondolkodtató történet-e ez? Sorozatajánlónk következik.

A történetről

Margaret Atwood híres regénye adott ihletett a történethez, de mégsem nevezhetjük a sorozatot a regény adaptációjának, a két alkotás sokban eltér egymástól. A történet a jövő Amerikájában játszódik, ahol egy napon bizonyos, felsőbb erők úgy döntenek, visszaveszik a nők jogait. Azok után, hogy több évszázadnyi kemény harcba telt, mire végre közel egyenlők lettünk a férfiakkal, igazán brutális ötlet megfosztani minket a jogainktól, nemde?

Egy nap a nők arra kelnek, hogy a munkahelyükről elbocsátják őket, a bankszámláik egyenlegét férjüknek utalják, vagy egyszerűen csak lenullázzák, a gyerekeiket pedig elveszik tőlük. A gyerekeket speciális nevelő intézetekbe küldik, a nőkből pedig konkrétan tenyészállatokat csinálnak. Gazdag párokhoz küldik őket, hogy gyereket szüljenek nekik.

Nem kellenek másra, egyedül az emberiség szaporítására.

Olyan társadalmat hoznak létre, melyben a szabadság fogalma nem létezik, melyben mindenkinek megszabott feladatai vannak. Vannak sofőrök, vannak gyerekeket nevelő, gazdag feleségek, vannak módos férfiak, vannak cselédek, és persze vannak szolgálólányok, akik tesznek róla, hogy a Föld újra egészséges babákkal népesüljön be.

Ebben a társadalomban nem engedett sem a szerelem, sem a szabad szó vagy akarat, ahogyan a homoszexualitás és az élvezetekről szóló szexuális élet sem.

A szex egyedül a gyereknemzést szolgálja, férfi és nő nem létesíthet kapcsolatot más céllal. Agresszió, nemi erőszak és elnyomás egyaránt kiemelt szerephez jut a történetben, azt hiszem, a nőkről szóló 21. században ilyen sorozatot teremteni igencsak meredek ötlet volt.

Brutális, mégis sikeres

Hiába sokkolóan durva és embertelen a történet, mégis milliókat bilincsel a kanapékhoz. Vajon miben rejlik a sorozat sikere? Talán abban, hogy kihangosítja a nők és a homoszexuális emberek mélyre eltemetett félelmeit, miszerint a társadalom egy nap újra elnyomja majd őket.

A sorozat óva int attól, hogy vakon higgyünk a szabadságban és a demokratikus világban, arra bátorít, hogy járjunk nyitott szemmel, éberen.

A környezetszennyezésről is fontos mondanivalója van a sorozatnak, hiszen az utópisztikus társadalom, mely a történetben szerepel, mellőz mindenféle pazarlást és káros szokást, így adva vissza a reményt a bolygónknak. No persze valószínűleg ez az egyetlen pozitív érv, ami felsorakoztatható eme utópisztikus közösség működése mellett.

Kiknek ajánljuk?

A szolgálólány meséjét elsősorban kemény idegzetű embereknek ajánljuk, olyanoknak, akik a polgárpukkasztó jelenetekkel is képesek megbirkózni. Ha egy földtől elrugaszkodó utópiára vágytok, ez a sorozat mindenképpen nektek való. A cselekmény izgalmas és fordulatos, ám a nemi erőszak és a bántalmazás nem minden gyomor számára lesz befogadható. A sorozat célja egyébként pont az, hogy elgondolkodtasson ezek helytelenségéről.

Mihályi Fruzsina

Onnan indultunk, ahol a nő értelmileg és erkölcsileg a férfi alatt állt

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>