A női egyenjogúság harcosai, a feminista ikonok, akiknek sokat köszönhetünk

A női egyenjogúság kiharcolása mindannyiunk feladata
A női egyenjogúság kiharcolása mindannyiunk feladata

A világ jó irányba halad a női egyenjogúság felé. Hosszú utat tettünk meg idáig, a végcél azonban még mindig messze van. Összeállításunkban visszatekintünk, kik és hogyan küzdöttek a női egyenjogúság eléréséért.

Olyan nőket mutatunk be, akik nélkül ma nem lehetnénk ott, ahol vagyunk. Akik emberfeletti erővel bizonyították, hogy minket, nőket is megilletnek az egyenlő jogok. Lássuk, kik voltak ők, és mit köszönhetünk nekik!

Virginia Woolf – a szavak ereje

Virginia Woolf feminista írásaiból máig sokat tanulhatunk a férfiak uralta társadalomról. A Saját szoba és a Három adomány úttörő művek, melyek sokat segítettek a nők helyzetének megértésében. Virginia Woolf azonban nem csak a női egyenjogúság élharcosa, de az 1930-as években az angol irodalmi élet egyik legfontosabb alakja is volt. Tragédiákkal kísért életéről és kiemelkedő karrierjéről itt tudhatsz meg többet.

Amelia Earhart – tűzön-vízen-levegőn át

Amelia Earhart olyat tett a huszadik század elején, amit akkoriban csak kevés nő érhetett el. Követte az álmait. A női egyenjogúság szellemében repülőre szállt, és férfiakat megvető bátorsággal szelte át az Atlanti-óceánt első nőként, egyes egyedül. Fiatal lányok sokaságát lelkesítette az önmegvalósításra, és mutatott nekik követendő példát. Amennyiben kíváncsi vagy, hogyan lett Amelia Earhart önkéntes nővérből feminista legenda, kattints ide.

Coco Chanel – a nő hordja a nadrágot

Coco Chanel élete korántsem szólt mindig a csillogásról. Árvaházban nevelkedett és varrni is ott tanult meg. Azonban a korai évek szívóssá és erőssé tették, céljait félelmet nem ismerve valósította meg. Így történhetett meg, hogy a női egyenjogúság jegyében és a divat megújításának szellemében elsőként tervezett női nadrágot és öltönyt. Egy férfiak uralta iparágban lett sikeres nőként, nőknek szóló ruháival. Bővebben itt olvashatsz Coco Chanel életéről.

Hellen Keller – az elme hatalma

Hellen Keller az egyik leglenyűgözőbb feminista ikon, akivel a női egyenjogúság történetében találkozhatunk. Keller ugyanis úgy változtatta meg a huszadik század eleji amerikai gondolkodásmódot, hogy nem láthatta, nem hallhatta a közönségét. Sikeres író, előadó és aktivista, akinek kalandos élete a bizonyíték rá, hogy nincs leküzdhetetlen akadály. Többet szeretnél tudni? Olvass tovább itt!

Malala Yousafzai – küzdelem az oktatásért

Hogyan lesz valakiből Nobel-békedíjas tizenhét évesen? Malala Yousafzai a női egyenjogúságért folytatott harcban a lányok tanuláshoz való jogáért küzd. Méghozzá egy olyan rezsimben, ahol ezt egyáltalán nem nézik jó szemmel. A mai napig kiáll az igazáért, amiben még egy fejlövés sem tántoríthatta el. Íme, mi vezetett Malala Yousafzai mozgalmának elindításához, és miért is érdemelte meg annyira a Nobel-békedíjat.

(D.R.)

Ezt a hat könyvet minden nőnek el kell olvasnia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>