A nárcisztikus ember hat pusztító tulajdonsága

A nárcisztikus személyiséget csak önmaga érdekei vezérlik
A nárcisztikus személyiséget csak önmaga érdekei vezérlik

A nárcisztikus személyiség legfontosabb ismertetőjegye, hogy jobban szereti saját magát, mint akárki mást. Teljes énközpontúság és középpontba vágyódás jellemzi ezt az embertípust.

Cikkünkben összeszedtük azt a hat jellemzőt, amit minden egészséges ember képes megtenni, egy nárcisztikus jellem viszont kizárt, hogy ezeknek akár a közelébe is merészkedjen.

1. Bocsánatkérés

Egy nárcisztikus jellem egészen biztos, hogy nem fog bocsánatot kérni. Az emberi kapcsolatok márpedig igénylik a bocsánatkérést, igénylik, hogy belássuk, ha hibázunk, hiszen ezzel fejezzük ki megbánásunkat és azt, hogy törődünk másokkal. A nárcisztikus személyiségek viszont sosem érzik, ha valamit elrontottak, sosem képesek magukra vállalni a hibáikat.

2. Felelősségvállalás

Egy nárcisztikus jellem foggal-körömmel harcol a felelősség ellen. Kibújik minden olyan tevékenység alól, melyben utólagosan felelősségre vonhatnák. Igyekszik másokra hárítani a felelősséget, általában pont a hozzá közel állókra.

3. Önkritika

A nárcisztikus jellemek minden erejükkel azon vannak, hogy soha ne kerüljenek olyan helyzetbe, ahol elemezniük kell viselkedésüket. Nem akarnak szembenézni önmagukkal, és eszük ágában sincs önkritikát gyakorolni. Pont ezért van az, hogy egy nárcisztikus személyiség sosem járna terápiára, hiszen az őszinte, önelemző beszélgetéseket inkább kerülni akarja.

4. Megbocsátás

Egyszerű oka van annak, hogy egy nárcisztikus jellem sohasem kér bocsánatot. Miért is kérne, ha megbocsátásra sem képes? Ha valaki a megbocsátásukért esedezik, a nárcisztikus személyiségek hajlamosak ezt is betudni annak, hogy ők a feljebb állók. Sok esetben később is hibáztatják és büntetik azokat, akik vétkeztek ellenük. A háttérben meghúzódó indok egyszerű: a nárcisztikus jellemek nem tudnak megbocsátani másoknak, hiszen valójában maguknak sem képesek.

5. Önzetlenség

Nem meglepő, hogy egy radikálisan énközpontú nárcisztikus személyiség képtelen az önzetlen viselkedésre. Képtelen adni másoknak, hiszen a saját túlélését tartja kulcsfontosságúnak, és mások nem is igazán érdeklik.

6. Őszinte önkifejezés

Az extrovertált nárcisztikus jellemek uralják a társaság figyelmét, míg az introvertált nárcisztikus jellemek passzív-agresszív módon küzdenek a figyelemért. Ám ha az érzések kifejezésére kerül a sor, nincs olyan nárcisztikus személyiség, aki ne bújna be a csigaházába. Saját személyes biztonságukat érzik veszélyben, ha valaki megismeri a valódi érzéseiket.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Kik lesznek a szexuális zaklatók? (2.)

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>