A Napüdvözlet jótékony hatásait 50 felett is élvezheted

A jóga 50 felett az egyik legjobb dolog, ami történhet veled
A jóga 50 felett az egyik legjobb dolog, ami történhet veled

A jóga előnyeiről ódákat zengenek, és nem is hiába: szuper hatást gyakorol testre és lélekre egyaránt, miközben ellazít, megfiatalít és fitté tesz. A Napüdvözlet az egyik legismertebb jóga gyakorlat, melynek kivitelezéséhez lényegében semmire nincs szükséged egy kis helyen kívül. Bárhol, bármikor végezheted. Sőt, végezd is! A Napüdvözlet jótékony hatásai csodákat tesznek veled, a jóga 50 felett is hasznos lehet.

Mi is a Napüdvözlet?

Ez a gyakorlat, eredeti nevén Surya Namaskar valójában több ászanából áll, melyeket a légzés köt össze. A hagyományos Napüdvözletet a reggeli órákban, 12 körben kell elvégezni, de bármikor is szakítasz rá időt, nem fogod megbánni. Ügyelj rá, hogy a gyakorlatsort folyamatosan és dinamikusan végezd, miközben mindvégig ügyelsz az egyenletes légzésre, a be-és kilégzés mozgással való harmóniájára! Mindössze tíz perc is elég az elvégzésére.

Melyek a Napüdvözlet jótékony hatásai?

A lista hosszabb, mint gondolnád. A folyamatos, kardio jellegű mozgás serkenti a vérkeringést és javítja a tüdőkapacitást. Az emésztőszervek nyújtásának és összenyomásának köszönhetően segíti az emésztést, valamint erősíti a has izomzatát.

A légzésre való fókuszálással lecsendesíti elméd, szinte meditációval ér fel, ezáltal pedig elűzi a stresszt, javítja a koncentrációs képességet és hatékony alvásproblémák ellen is.

Attól függően, hogy mire szeretnéd helyezni a hangsúlyt, végezheted különböző tempóban: lassan gyakorolva meditatív állapotba kerülsz általa, és alaposan átnyújtod teljes tested, gyorsabb tempóban azonban felér egy kardio edzéssel, amely remekül fejleszti izmaidat. Rendszeres gyakorlásával rövid idő alatt észreveheted, hogy tested átalakul: tónusosabb, feszesebb és izmosabb lesz. A gyakorlatsor ráadásul különösen hatékony a hasi zsírpárnák ellen.

Jóga 50 felett: napüdvözlet gyakorlatsor
Jóga 50 felett: Napüdvözlet gyakorlatsor

Kiknek ajánlott a rendszeres végzése?

A Napüdvözlet jótékony hatásai kiemelkedően fontosak az ülőmunkát végzők körében, hiszen a gyakorlatsor a teljes testet átmozgatja, és nyújtja a gerincoszlopot. Rendszeres gyakorlása enyhíti a derékfájást, javítja a gerincproblémákat, és elősegíti a helyes testtartást.

A jóga 50 felett is különösen hasznos lehet számodra, mely egyedülálló módon szinte minden belső szervedre remek hatást gyakorol, helyes kivitelezése mellett pedig növeli a szívdobogások számát, javítja a keringési rendszert, ezzel hozzájárulva a szervezet méregtelenítéséhez is.

Ennek köszönhetően a Napüdvözlet a szépség megőrzése szempontjából is hasznos, ugyanis csökkenti a ráncokat, megelőzi a hajhullást, és visszaadja a bőröd természetes rugalmasságát, fényét. A felsőtest és a nyak nyújtása által, valamint a tüdő „megnyitásával” hozzájárul a toka eltüntetéséhez és a dekoltázs fiatalon tartásához.

Bár a Napüdvözlet egyszerűnek tűnhet, helyes kivitelezése hosszas gyakorlást igényel. Először sajátítsd el az ászanákat egyesével, majd kösd össze őket, végül pedig ügyelj a légzésre is. Figyeld meg: ahogy egyre inkább belejössz, úgy fogod napról napra jobban élvezni is!

(J.D.)

A jóga 50 felett határozottan fiatalabbá tesz!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>