A nagy Gatsby ezeket tanította nekünk a szerelemről

A nagy Gatsby könyvben és filmen is kihagyhatatlan /variety.com/
A nagy Gatsby könyvben és filmen is kihagyhatatlan /variety.com/

Scott Fitzgerald klasszikusa, A nagy Gatsby az amerikai irodalom legremekebb regényei közé sorolható. Az életről, a gazdagságról és a szerelemről egyaránt sokat tanít a történet. Ha esetleg még nem olvastad, megéri idén nyáron a kezedbe venned, de a regény újraolvasásra egyaránt érdemes.

1. lecke: Nem mindig emberekbe szeretünk bele

A nagy Gatsby nem csak a szerelemről, de a mérhetetlen kapzsiságról és anyagiasságról is szól. A materiális javak – az autók, a luxus villák, a ruhák – iránti megszállottság a történet középpontjában áll. A szereplők ezekkel próbálják kárpótolni azt, amit pénzért nem vásárolhatnak meg: a szerelmet.

Ott van például Daisy, akit akármilyen csillogás lázba hoz, de a szerelemhez mégsem ragaszkodik annyira, mint a jó hírnevéhez, méregdrága ruháihoz és fényűző életéhez. Másik példa a műben megjelenő arisztokrácia, akik örömmel vesznek részt Gatsby grandiózus bulijain, de halálakor persze egyikük sem törődik a gazdag üzletemberrel.

2. lecke: A szerelem olykor egyoldalú

Olykor képesek vagyunk elvakítani magunkat és elhinni, hogy akit szeretünk, minket is viszontszeret. Azonban a szerelem nem mindig kölcsönös. Jó példa erre Myrtle, aki halálosan szerelmes Tom-ba, de ő valódi érzéseket csak Daisy iránt táplál. Érdemes levonni a tanulságot: szeretni lehet, de a józan eszünket nem szabad háttérbe szorítanunk.

3. lecke: A szerelem nem racionális érveken alapszik

Gatsby csak azért vásárolta meg a hatalmas kastélyt, hogy közel legyen Daisyhez és a kikötőből láthassa a házát. Fényűző, pazarló életet élt azért, hogy Daisyt lenyűgözze. Vajon megérte? Gatsby persze biztosan azt felelné, hogy igen, de mi beláthatjuk, hogy képtelen volt a racionális gondolkodásra.

4. lecke: A szerelem nem mindig olyan, amilyennek elképzeljük

Gatsby éveken át kapaszkodott egy illúzióba, egy kósza emlékfoszlányba. Az égig magasztalta Daisyt, pedig a lány nem olyan volt, amilyennek elképzelte, már nem az volt, akire évekkel azelőttről emlékezett. Mind szeretnénk tökéletesnek és makulátlannak látni párunkat, de el kell különítenünk naiv illúziónkat az ésszerű valóságtól.

5. lecke: Olyat érdemlünk, aki igazán szeret

„Ő úgy nézett Rá, ahogy minden lány akarja, hogy egyszer ránézzenek”. Gyönyörű sor ez, mely tanúskodik Gatsby Daisy iránt érzett csodálatáról. Minden nő megérdemli, hogy valaki úgy szeresse, ahogyan Gatsby tette Daisyvel. Minden nő rászolgált, hogy valaki úgy kezelje őt, mintha az egyetlen nő lenne a Földön. Persze minden szerelem úgy egészséges, ha viszonzásra lel.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

5 sokkolóan őszinte film az emberi kapcsolatokról

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>