A műanyagmentes utazással te is véded a bolygót

A műanyagmentes utazás alatt használjunk például termoszt!
A műanyagmentes utazás alatt használjunk például termoszt!

Egyre többet hallunk az elmúlt évtizedek során felhalmozódott műanyag veszélyeiről. Tudjuk, hogyan mérgezi az óceánok és a szárazföld élővilágát, és szinte lehetetlen megszabadulni tőle. A környezetünk megóvásáért folytatott harcnak így a legfontosabb eleme a műanyagmentes életmód elsajátítása.

Korábban már írtunk róla, hogyan lehet műanyagmentes fürdőszobád, és hogyan vezetheted a háztartást kevesebb műanyaggal, most azonban azt is eláruljuk, hogyan lehetsz utazás alatt is műanyagmentes!

Víz-kérdés

Az egzotikus úti célok többségén, de még Európa egyes régióiban sem iható a csapvíz. A műanyagmentes utazás szabályai szerint még csak gondolnunk sem szabad palackozott vizek vásárlására. Helyette érdemes hordozható vízszűrő berendezéseket beszerezni. Az UV-fénnyel sterilizáló toll például vegyi anyagok nélkül képes elpusztítani a vízben található baktériumokat és mikrobákat. Így nem kell félnünk a csapvíztől, pár perc alatt máris ihatóvá varázsolhatjuk.

Vigyél magaddal újrahasználható evőeszközt a repülőre!

A műanyagmentes nyaralás már az úti cél felé megkezdődik. A repülőn ugyanis elözönlenek minket a műanyag csomagolások és az egyszer használatos evőeszközök. Ezek helyett vigyük magunkkal saját, újrahasznosítható készletünket! Mindenképpen tartsuk észben, hogy a fém kés nem fog átmenni a biztonsági vizsgálaton. Helyette azonban választhatunk kiváló minőségű, bambuszból készült evőeszközöket.

A termoszod se felejtsd otthon!

Annyi szép termosz van már a piacon, ami megkönnyíti, hogy akarjunk egyet. A műanyagmentes utazás alatt pedig különösen kapóra jön. Hidegen tartja a vizet a túrákon és melegen az elviteles kávét az álmos reggeleken. Ne szégyelljük saját termoszunkba kérni az italunkat, senki nem fog ránk ferde szemmel nézni, akárhol is legyünk a világon.

Nejlon szatyrot még véletlenül se használjunk!

A nejlon zacskók betiltása lehetne az egyik legnagyobb lépés a műanyagok elleni harcban. Attól még, hogy ez egyelőre a világ csak kevés országában valósult meg, mi kivehetjük a saját magunk részét a győzelemből. A műanyagmentes életmód egyik alapköve, hogy akár otthon vagyunk, akár utazunk, mindig legyen nálunk egy újrahasznosítható szatyor. Hiszen ezek kicsire összehajthatók, kevés helyet foglalnak és rengeteget segítenek a környezet megóvásában.

Ismerkedj meg a szilárd samponnal!

Nem kell többet a műanyag üvegekkel és a folyadék-korlátozásokkal bajlódnod, ha szilárd samponra váltasz. Így nem csak a csomagod lesz könnyebb, de a műanyagmentes utazás is könnyebben megvalósítható. A szilárd sampon ugyanis nem igényel külön csomagolást, elkészítéséhez kevesebb vízre van szükség, és még vegyszerekből is kevesebbet tartalmaz, tehát az ökoszisztémába kerülve sem okoz károkat.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Szerinted minden igaz, amit a fenntartható életmódról tudsz?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>