A monogám házasság 10 titkos összetevője

A monogámia közös elhatározáson nyugszik
A monogámia közös elhatározáson nyugszik

A hűtlenséghez nem kell sok minden: egy nő, egy férfi, egy csipetnyi kísértés, ízlés szerint pár csepp alkohol és már kész is. A monogámia azonban több összetevős, időigényesebb művelet eredménye. Elkészítéséhez elengedhetetlen az alábbi tíz hozzávaló. 

1. Jó kommunikációs képességek

Egy működőképes párkapcsolatnak elengedhetetlen eleme az asszertív kommunikáció. Nyitottnak kell lenni a másik a véleményére, és kulturált, érthető formában kell sajátunkat is szavakba öntenünk. A monogámia is könnyebben működik, ha a felek képesek őszintén beszélni egymással.

2. Tűz

A hűtlen emberek többsége az ellaposodott szexuális életét hibáztatja. Sokévnyi házasság után is fontos, hogy életben tartsátok a szenvedélyt. Ne ódzkodjatok az újdonságoktól, egy kis fűszerezés nem árthat a hálószobában!

3. Ellenállás

Kísértés mindig volt, mindig van és mindig lesz is. A hűség egy döntés, nem pedig egy érzés. Pont ezért önkontrollra van szükség, hogy ne essetek a szirének csapdájába. Mindig tiszta fejjel gondoljátok át: megéri? Mit kockáztatok? Ha van időtök mérlegelni, kevesebb az esély rá, hogy a monogámia ellen döntötök.

4. Erőfeszítés

ad

A monogám házasságok fenntartásához folyamatos erőfeszítésekre van szükség. Nem könnyű életben tartani egy kapcsolatot, hiszen örökké tartó kemény munkát igényel. Nem szabad, hogy ellaposodjon a megbecsülés, a tisztelet, a szeretet, a törődés.

5. Közös célok

Sok házasságban azért távolodnak el egymástól a felek, mert nincsenek közös céljaik, álmaik. Két egymástól teljesen különálló életet kezdenek élni, így elszeparálódnak egymástól az élet minden területén. Új vizekre eveznek, két különböző hajóban. Fontos, hogy legyenek közös álmok, amelyekért együtt, egymást segítve dolgoznak meg a párok.

6. Utazás

Az utazás lehetővé teszi, hogy kiszakadjatok az unalmas hétköznapokból, hogy új élményekkel gazdagítsátok közös történeteteket. Nem muszáj méregdrága utakra költenetek, elég, ha néha kettesben elszabadultok a hétvégére.

7. Megbecsülés

Sosem szabad trófeaként kezelnetek a párotokat, ahogyan garantáltnak sem vehetitek jelenlétüket. Fel kell ismernetek, hogy partneretek is érző ember, akinek nap mint nap szüksége van törődésre, kedvességre, szeretetre és tiszteletre. Évek múltán sem szabad alább adni a megbecsülésből.

8. Újdonságok

Ha képesek vagytok évtizedek után is úgy viselkedni, mint a friss párok, nyert ügyetek van. Fontos, hogy újdonságokat vigyetek kapcsolatotokba, és mindig legyenek újabb és újabb elsők az életetekben. Ne mondjatok le a kettesben eltöltött randevúkról, sem az új, közös élményekről!

9. Bizalom

Hinnetek kell benne, hogy párotok nem töri össze a szíveteket. Ha állandóan jelen van a bizalmatlanság, idővel be is vonzzátok a bajt. Kommunikáljatok nyíltan félelmeitekről, bizonytalanságotokról, de ne vádaskodjatok! Hinnetek kell önmagatokban és párotokban egyaránt!

10. Barátok

Az életre szóló barátságok a monogámia szempontjából is fontosak. Nem árt, ha van egy támogató körötök, ahol őszintén szemetekbe mondják, ha féltékenységetek, bizalmatlanságotok átlép egy határt. A megfelelő barátok segíthetnek, hogy a helyes úton járjatok.

A monogámia létezik? Az állatvilágban biztosan.

(M.F.) A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>