A méregtelenítő fürdő valóban gyógyítja a megfázást? Mutatjuk a recepteket!

Egy méregtelenítő fürdő már 12 perc alatt eredményes lehet
Egy méregtelenítő fürdő már 12 perc alatt eredményes lehet

A méregtelenítő fürdő lényege, hogy megszabaduljunk a testünkben felgyülemlett káros anyagoktól. A meleg vízben feloldott keserűsó (magnézium szulfát), gyömbér és illóolajak ugyanis elősegíthetik a megtisztulást, ezáltal a megfázás leküzdését is. Olvass tovább, és tudj meg többet a méregtelenítő fürdő hatékonyságáról és előkészítésének menetéről!

A méregtelenítő fürdő tényleg segít?

Kevés tanulmány foglalkozik azzal, hogy a méregtelenítő fürdő vajon tényleg kezeli-e a megfázás tüneteit. A nátha és az influenza azonban gyakran jár ízületi és izomfájdalommal, mely panaszokra egy forró méregtelenítő fürdő megoldást jelenthet.

Ezen felül az illóolajok használata – mint a levendula és a kamilla – segít megnyugtatni felbolydult szervezetünket, ezáltal csökkentve a megfázás jeleit.

Egyes illóolajok antimikrobiális és antivirális tulajdonságokkal is bírnak. Az eukaliptusz például a felső légúti vírusok leküzdésében segíthet, valamint a vérbőségre is megoldást nyújt.

A keserűsó hatékonyságát egy kisebb kísérletben tesztelték. A tizenkilenc alany bevonásával folytatott tanulmányban azt fedezték fel, hogy a keserűsó megemeli a szervezet magnézium szintjét. A magnézium szabályozza a tejsav termelést, ezáltal csökkentve az ízületekben és izmokban fellépő fájdalmat.

Bár hatása tudományosan nincs alátámasztva, a méregtelenítő fürdő a láz csillapítására is régóta használt módszer.

Állítsd be a víz hőmérsékletét 27 és 32 fok közé! Amennyiben vacogni kezdenél, emeld a hőmérsékletet! A remegés ugyanis akkor kezdődik, ha a szervezet próbálja felmelegíteni önmagát, ez azonban a láz emelkedésével járhat.

Útmutató a méregtelenítő fürdő használatához

A tünetektől függően a méregtelenítő fürdő hozzávalói is változhatnak. Most megmutatjuk, milyen panaszokra, hogyan készítsd el az ideális fürdővizet!

Keserűsó méregtelenítő fürdő

Csökkenti az ízületi és izomfájdalmat, nyugtatja a testet.

Elkészítése:

  • Engedd tele a kádat meleg vízzel, közben adj hozzá egy evőkanál kókuszolajat és öt csepp levendulaolajat!
  • Amikor már elegendő víz van a kádban, tegyél a vízhez két bögre keserűsót és oszlasd el a kezeddel!
  • Áztasd magad a méregtelenítő fürdőben legalább tizenkét percet, maximum egy órát!

Gyömbéres méregtelenítő fürdő

Serkenti az izzadást, ami elősegíti a méreganyagok természetes távozását a szervezetből.

Elkészítése:

  • Keverj össze ⅓ bögre keserűsót ⅓ bögre tengeri sóval és három evőkanál őrölt gyömbérrel. Öntsd a keveréket a folyó meleg vízhez!
  • Ahogy feltöltött a kád, önts bele egy bögre almaborecetet!
  • Áztasd magad negyvenöt percig, közben pedig folyamatosan figyelj a folyadékbevitelre, de amennyiben vacogni kezdenél, szállj ki a kádból, és azonnal töröld magad szárazra!
  • Ez a fürdő rendkívül dehidratáló lehet, ezért nagyon fontos, hogy bőségesen fogyasszunk vizet a fürdő előtt, közben és után!

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Egy forró fürdő a fölösleges kilókat is leolvasztja?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>