A menopauza kezelése – Veszélyes-e a hormonterápia?

Menopauza kezelése

Rendszeres hőhullámok, idegesség, alvázzavarok, vizelettartási panaszok. A menopauza – sőt, már az azt megelőző néhány év, az úgynevezett perimenopauza – igen kellemetlen tünetekkel jár, amik az életminőségre is jócskán kihatnak. Lehetséges-e, és ha igen hogyan lehetséges a menopauza kezelése?

Életmódbeli változtatásokkal a menopauza kezeléséért

Miután a hormonrendszer változása egy természetes folyamat, akármit is teszel, megakadályozni nem tudod. Azonban a tüneteket enyhítheted, ha jobban odafigyelsz önmagadra és elindulsz az egészséges életmód felé vezető úton.

Hasznos tippekért olvasd el korábbi cikkünket:

5 életmódbeli változtatás, amikkel tehetsz a hőhullám ellen

Gondolkozz el a hormonterápián!

A tengerentúlon bevett dolog, hogy a menopauza kezeléseként a hölgyek hormonterápiára mennek. Itthon azonban még nem annyira elterjedt a gyakorlat, sokan pedig ódzkodnak is tőle.

Pedig a hormonterápia hatékony és biztonságos megoldás, amennyiben alapos kivizsgálás előzi meg. Általánosságban kombinált ösztrogén-progeszteron pótlásról beszélhetünk, ami a lehető legalacsonyabb dózisban történik. A hormonegyensúly javításával eredményesen csökkenthetőek a menopauza kellemetlen tünetei.

Mit jelent a fent említett alapos kivizsgálás? Az előzetes vizsgálat magában foglalja az esetleges kockázati faktorok feltérképezését, ezért stroke, vénás tromboembólia és különféle daganatok kialakulásának kockázatát is figyelembe kell venni.

“A legtöbb nő számára a menopauza alatt a hormonpótlás biztonságos, de mindig a kezelőorvos feladata mérlegelni az egyéni kockázatokat a nyilvánvaló előnyök mellett”

– foglalta össze Dr. Baló Tímea, az RMC Menopauza Programjának orvosa.

Fontos, hogy hormonterápiát kizárólag 60 év alatti hölgyeknél lehet alkalmazni, pontosabban pedig az utolsó menstruációt követő 10 éven belül kell elkezdeni.

A menopauzát övező legnagyobb tévhitek

Sok nő panaszkodik rá, hogy a menopauzával egyidejűleg a szexuális életének minősége is romlik. A szexuális vágy csökkenését egyrészt okozhatják a menopauza kísérőtünetei, másrészt állhat a hátterében hüvelyszárazság is. Utóbbit vény nélkül kapható termékekkel lehet kezelni, de a hormonterápia a tünetekkel együtt a libidó csökkenésének is gátat szab.

Talán a legveszélyesebb tévhit, ezért fontos is tisztázni, hogy a menopauza idején is teherbe lehet esni. Bár valószínűsége csökken ugyan, de attól még továbbra is vannak ovulációs ciklusok. Nem csak az általános tévhit miatt kell beszélni róla, de azért is, mert a terhesség kezdeti szakaszának jelei sokban megegyeznek a menopauza tüneteivel. Erről itt írtunk korábban:

Ezek a terhesség jelei 50 évesen – ne téveszd össze a menopauzával

Forrásként a Flow Pr által kiadott sajtóközlemény (Dr. Baló Tímea – 4 tévhit a menopauzáról – az orvos segít eloszlatni őket) szolgált.

Kiemelt kép forrása: Hand photo created by jcomp – www.freepik.com