A megbocsátás és továbblépés lehet a mentális egészség kulcsa?

A megbocsátás a mentális egészség javításában is jelentős szerepet játszik

Gondolnád, hogy a megbocsátásnak testedre és lelkedre nézve is csodás hatásai vannak? A haragtartásból fakadó negatív érzelmek elengedésével rengeteget profitálhatsz, a jótékony hatások pedig a mentális egészség terén sem elhanyagolhatóak!

Sajnos sokan hajlamosak vagyunk feleslegesen energiát ölni abba, hogy haragudjunk másokra, noha a haragtartással igazából csak önmagunknak ártunk, hiszen a másik félnek nem lesz ettől rosszabb – sőt, meglehet, hogy nem is tud róla. Mi pedig ezzel a negativitással kelünk, fekszünk és töltjük mindennapjainkat, ami szépen lassanként megmérgezi testünket és lelkünket is.

Nem hiába mondja Loren Toussaint, a Luther College pszichológia professzora, hogy

„a megbocsátás a pszichológia, szociológia és biológia számára is fontos téma, … összeköti a testet és lelket”.

Miért van ez így?

Pozitív hatásokkal bír a mentális egészség terén

ad

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a megbocsátás terápiaként való alkalmazása jelentős javulást okozott a résztvevők mentális egészségére, elsősorban a szorongás és poszttraumás stressz szindróma esetén. A harag elengedése súlyos terhet szabadít fel a vállunkról, ami hozzájárul a gyógyuláshoz és a mentális egészség javulásához.

Csökkenti a vérnyomást

Az állandó harag érzete a fizikai egészségre is rányomja a bélyegét, például azáltal, hogy a szervezetben keletkező stressz emeli a pulzusszámot, a vérnyomást és gyengíti az immunrendszert. A krónikus harag ugyanis beindítja a szervezet úgynevezett „üss vagy fuss” reakcióját – mely a stresszhelyzetekben aktiválódik – ami az egész testre negatív hatást gyakorol. Az elengedéssel csökkenteni tudjuk ezt a stressz, ami idővel az egészségi állapot javulásához is vezet.

Magadnak is könnyebben megbocsátasz

A megbocsátás sokak számára nem egyszerű dolog, azonban tudatos gyakorlással fejleszthető, ezzel pedig az önmagunknak történő megbocsátás is könnyebb lesz. Hiszen mindannyian hajlamosak vagyunk magunkat okolni a történtekért, amivel szintén felesleges stresszt helyezünk a testünkre.

A Baylor Egyetem munkatársa, Thomas Carpenter így fogalmaz ezzel kapcsolatban: „A magunknak való megbocsátás gátja, hogy az emberek úgy érzik megérdemlik, hogy rosszul érezzék magukat. Kutatásunk kimutatta, hogy az ezen a téren történő tudatos változtatások hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők elengedjék ezt az érzést.”

Ahogy azt már a pozitív pszichológia jótékony hatásait bemutató cikkünkben is írtuk, az ilyen tudatos döntésekkel hosszú távon is csökkenthetjük a testünket és lelkünket érő stresszt, mely egészséges és boldogabb életben mutatkozik meg. Persze ezt elérni nem könnyű, de kitartó és tudatos odafigyeléssel megvalósítható. A mentális egészségre gyakorolt eredmények pedig magukért beszélnek és sokkal jelentősebbek annál, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni őket!

Az eredeti cikk forrása itt >>

Az elengedés mestersége is tanulható, láss hozzá!