A major depresszióról – amikor úgy érzed, elromlott körülötted a világ

Major depresszió

Régóta érzed, hogy valami nem jó, hogy elromlott a világ körülötted? Természetes, hogy egy ember életében vannak rosszabb időszakok, amikor fáradt, levert, szomorú. De ha hosszú ideig fennáll az állapot, érdemes komolyan venned a jeleket! A major depresszió sokakat akár tudtuk nélkül is érint, ezért is kell beszélnünk róla!

Mi a major depresszió?

A klinikai értelemben vett depresszió – vagyis major depressziós zavar – több, mint egyszerű rosszkedv. A depresszió tüneteiről már írtunk korábbi cikkünkben, itt elolvashatod:

Rossz a kedved vagy ezek a depresszió tünetei? Ismerd fel a különbséget!

Abban az esetben, ha ezek a tünetek legalább 2 hete minden nap jelentkeznek, jó eséllyel major depresszióban szenvedsz.

Mit tegyél, ha kezd elhatalmasodni rajtad?

Ismerd be, hogy baj van!

ad

Belénk van kódolva, hogy erősnek kell tűnnünk, sőt, annak is kell lennünk. Mind emberek vagyunk azonban rosszabb és jobb időszakokkal. Éld meg bátran az érzelmeid, ne fojts el magadban mindent, mert idővel felőröl.

Másrészről pedig azt is sokat halljuk, hogy örüljünk annak, amink van – ez pedig egyébként óriási igazság, de ebben az esetben épp nem segít. Ne bagatellizáld el a problémád azzal, hogy másoknak rosszabb. A depresszió igenis komoly dolog, amivel foglalkozni kell!

Tudd, hogy nem vagy egyedül!

Sokan azért félünk beismerni, hogy baj lehet, mert szégyelljük, gyengének érezzük magunkat miatta. Ezért fontos tudnod, hogy a major depresszió (sajnos) nagyon is gyakori, csaknem minden 20. embert érint. Tehát több millióan járnak abban a cipőben, mint te.

Azt is tudnod kell, hogy saját környezetedben sem vagy egyedül! A depresszió hajlamos elhitetni az emberrel, hogy magára maradt a bajban, de ez nem igaz. Beszélj problémáidról szeretteidnek. Ha magad mondod el nekik, hogy nem érzed jól magad, rájöhetsz, hogy igazából támogató közeg vesz körül.

Edukáld magad a major depresszióról!

Éppen a gyakorisága miatt rengeteg hasznos cikket, könyvet és előadást találsz a témában. Ha kicsit megismerkedsz a depresszióval, elfogadnod is könnyebb lesz. Ráadásul számos praktikát is elsajátíthatsz, amikkel javíthatsz az állapotodon.

A depresszió elleni fegyverkészlet fő elemei a tudatosság, a testmozgás, a szabad levegőn való időtöltés. Rengeteget tehetsz tehát azért, hogy jobban érezd magad!

Merj segítséget kérni!

Itthon még mindig sokakban él a tévképzet, hogy pszichológushoz csak beteg emberek járnak. Ne feküdj alá ennek, egyáltalán nem igaz! Sőt, a világon minden embernek jót tenne, ha időnként meglátogatna egy pszichológust – hiszen mindenkinek vannak olyan nehéz időszakai, amiket könnyebben dolgozna fel szakértő segítséggel.

A pszichoterápia bevett módja a depresszió kezelésének, érdemes adnod neki egy esélyt! A beszélgetések során leástok a probléma gyökeréig, és talán olyan felismerések is megszületnek benned, amikre soha nem is gondoltál, mégis életed számos aspektusát magyarázzák meg.