A levendula gondozása egyszerűbb, mint gondolnád!

A levendula gondozása nem bonyolult
A levendula gondozása nem bonyolult

A kora nyári időszak egyik legcsodálatosabb látnivalója a levendula mezők virágzása. Ez a bámulatos növény nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de mennyei illattal tölti be a levegőt, ráadásul egészségügyi és szépségiparban használt hatásai sem elhanyagolhatóak.

Ha te is alig várod, hogy végre kezdetét vegye a lila csoda szezonja, de nem akarsz elbarangolni az egyik hazai levendulamezőig, ültess magadnak otthon saját mezőcskét! A levendula gondozása nem is olyan ördöngösség, mint ahogy elsőre hinnéd.

Ültetés

A levendula ültetésének ideális ideje április-május környékén van. A földet illetően nincsenek nagy igényei, arra ügyelj csak, hogy lehetőleg ne agyagos talajba kerüljön. Mivel a levendula mediterrán növény, nem csoda, hogy sok napfényre van szükségre. Keress olyan részt kertedben, ahol ezt megkaphatja. Ültetheted egy nagy cserépbe vagy dézsába is, így könnyedén áthelyezheted kerted egyik pontjából a másikba annak megfelelően, hogy épp hol van rá szükséged.

Öntözés

A levendula gondozása az ültetés után lényegében csak a rendszeres öntözésben merül ki. Mivel a levendulát nem szabad vízben állni hagyni, ügyelj rá, hogy gyakran, de csak kevés vízzel locsold! A vizet ne a levelekre, hanem közvetlenül a tövekhez öntsd. Ha te is könnyedén megfeledkezel növényeid locsolásáról, próbálj ki egy kertész naptárat, melyre több verziót is bemutattunk korábbi cikkünkben.

Metszés

Ha mindent jól csinálsz, levendulád sok-sok éven keresztül megmarad, és nyár elején gyönyörű virágba borítja a kerted. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy minden évben vissza legyenek metszve a bokrai, ugyanis a levendula hajlamos „felkopaszodni”. Az első két-három évben ennek különösen fontos a szerepe, így tudod elérni, hogy szép, szerteágazó levendulád legyen később. A virágzás végeztével vágd vissza felére a növényt, de figyelj rá, hogy a fás szárához ne érj!

Hüvelykujjszabályként jegyezd meg, hogy a fás rész felett 1-2 ujjnyival kezdd a metszést, ez alá ne menj. Sikeres metszés esetén szép gömbformát alakíthatsz ki, melyet a következő években már csak „fazonra kell igazítani”.

Láthatod, hogy a levendula gondozása bőven megéri a fáradtságot, főként, hogy cserébe kerted legszebb és legillatosabb növényét kapod. Vágj bele még idén, és készülj fel, hogy a szomszédok kerted csodájára fognak járni!

(J.D.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Öt illóolaj keverék, amitől jobb kedved lesz!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>