A legszebb őszi kirándulóhelyek, ahová muszáj elmenned idén

Ezek a legszebb őszi kirándulóhelyek

Beléptünk a novemberbe is, de szerencsénkre az időjárás még inkább őszi, mint télibe forduló. Érdemes kihasználni minden fennmaradó napot és nagyokat kirándulni a természetben. A legszebb őszi kirándulóhelyek pedig szinte karnyújtásnyira vannak, csak meg kell őket találnod. Utóbbiban segítünk is, összeírtuk kedvenc úti céljainkat, amiket nem érdemes kihagynod! Tehát merre induljatok a családdal, pároddal vagy a barátokkal? 

A kirándulás szó hallatán sokan máris fárasztó erdei túrákra, több órás utakra asszociálnak. Pedig számtalan könnyed sétálással bejárható kirándulóhely is várja a természet szerelmeseit. Ezekből szemezgettünk most.

Fedezd fel a közeli arborétumokat

Ha egyébként nem vagy nagy kiránduló, kezdd kicsiben. Hazánkban számos csodás arborétum várja, hogy útjaikon sétálva a természet szépségeiben gyönyörködhess.

Ha a főváros közelében keresel úti célt, irány Soroksár! A Soroksári Arborétum szebbnél szebb növényeket, fűféléket, vízi- és vízparti virágokat tartogat számodra. Nem beszélve az élővilágról és az ilyenkor még inkább érdekesebb gombafajokról. Az arborétum szépségein túl izgalmas programokon is részt vehetsz, érdemes mindig ellátogatnod a weboldalra, mielőtt útnak indulsz.

Alig fél órányi autóútra fekszik az Alcsúti Arborétum is. Az óriási területen több órán át sétálgathatsz az ősz színeiben gyönyörködve. A lombhullatás időszakában különösen szépen mutatnak az örökzöldek: a páfrányfenyők, jegenyefenyők, borókafenyők, kolorádófenyők sokaságát nézheted meg. A növények mellett megcsodálhatod az itt található kápolnát és kastélyt is.

Kicsit már messzebb kell utazni érte, de még mindig csak egy órányira vár a Gödöllői Arborétum. Az arborétum eredetileg erdészeti kutatás céljából készült, így növényfajok különösen sokféle palettáját tekintheted meg: 154 különböző erdőtípust figyelhetsz meg itt egy helyen.

Ismerd meg a tanösvényeket

A Tatai Fényes Tanösvény minden évszakban gyönyörű, az őszi színekben pompázva is megéri ellátogatnod oda. A tanösvény alig 2 km hosszú, mégis minden méterén újabb szépség vár. Az őszi kirándulóhelyek közül is kiemelkedik ez a tanösvény, hiszen az egész útvonal egy lápvidékre épült, amin kiépített cölöpsétányon sétálhatsz végig. A növények mellett a madárfajok megfigyelésére is maradjon ám időd!

Ócsa kevesebb mint 40 km-re fekszik a fővárostól, nem is kell tehát messze menned a Selyem-réti tanösvényig. A tanösvény könnyed sétával két óra alatt bejárható, közben a 6 kialakított állomáson a helyi élővilág érdekességeit is megismerheted. Extra kalandként az útvonalhoz tartozó rejtvényt is töltsd ki, a tanösvény végéhez érve be tudod dobni a postaládába, és akár még ajándékokat is nyerhetsz vele.

Budapestről indulva éppen a másik irányba, de hasonló távolságban, Pilisszentkereszten vár a Thirring-körút. A könnyű két órás gyalogtúra a környék legszebb természeti látnivalóit tárja eléd. Kacskaringós erdei ösvényeken és vadregényes tájon vezet át az út, amit különleges szépségű sziklák is szegélyeznek. Ha a túra végeztével többre vágynál, akkor is egyszerű dolgod van, hiszen a Visegrádi-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye, Dobogó-kő mellett találod meg.

Tudod mit jelentenek a jelzések a legnépszerűbb őszi kirándulóhelyek útvonalán?

Még a könnyed kirándulásokra is érdemes kicsit felkészülnöd: mindenképp kényelmes, meleg cipőt válassz, vigyél magaddal enni-és innivalót, és nézz utána a turistajelzéseknek. Ebben játékos módon segítünk is, korábbi kvízünkkel pillanatok alatt megismerheted a legfontosabb jelzéseket:

Kvíz: Mit jelentenek a leggyakoribb turista jelzések?