A legjobb regények, amiket mindenképp iktass be a következő hetekbe!

A legjobb regények a BBC listája szerint

A könyveknek megvan az erejük, hogy megváltoztassák a világot. Jobbá teszik az olvasókat, az elmesélt történeteken keresztül pedig megihletik és ösztönzik az embereket, hogy ők maguk is másképp szemléljék a dolgokat. Hogy minél többen megismerjék az arra bőven méltó könyveket, a BBC tavaly híres írókat, szerkesztőket és kritikusokat kért fel, hogy állítsák össze minden idők leginspirálóbb történeteinek listáját. A legjobb regények nem mindegyike jelent meg magyar nyelven, mi most azokra koncentrálunk, amelyek igen. Ismerd meg őket!

A válogatás 10 különböző kategóriákban szedi össze a legjobb műveket, találsz köztük krimiket, romantikus regényeket, kalandregények, gyermek-és ifjúsági irodalmat, valamint identitáskeresésről szóló műveket egyaránt. Nézzük a kategóriák legjobbjait!

Identitás: Toni Morrison – A kedves

A Nobel-díjjal is kitüntetett afro-amerikai írónő regénye az amerikai polgárháború utáni években játszódik. Az igaz történetet feldolgozó regény egy szökött rabszolganő életét dolgozza fel, aki igyekszik traumáit feledni és újra megszeretni önmagát, mint nőt és mint anyát. A Pulitzer-díjat is nyert regényt meg is filmesítették, főszerepét Oprah Winfrey játszotta.

A legjobb regények a BBC listája szerint

Politika: Khaled Hosseini – Ezeregy tündöklő nap

Két különböző sorsú, mégis egyazon rendszer miatt szenvedő nő életét mutatja be a mű. Helyszínét a ’80-as évekbeli Afganisztán adja, ahol a háború napi szinten van jelen az emberek életében. Egy, a férfiak és tradíciók által uralt országban, két nő egymásra talál. A könyv lapjain megismerheted a szeretet és a barátság erejét, tanulhatsz az önfeláldozásról és betekintést nyerhetsz egy számukra teljesen idegen kultúrába.

A legjobb regények a BBC listája szerint

Romantikus regény: Helen Fielding: Bridget Jones naplója

A Bridget Jones naplója az a mű, amit senkinek nem kell igazán bemutatnunk. Lehet szeretni és lehet utálni, de azt be kell vallani, nagy hatással volt a világra. A mű születése óta nők milliói ismerték meg a csetlő-botló, mégis szeretnivaló nő kalandjait, aki csak a szerelemre vágyik.

A legjobb regények a BBC listája szerint

Élet, halál és másvilág: George R.R. Martin – A trónok harca

Ha a Bridget Jones naplójáról azt mondtuk, hogy nem kell bemutatnunk, akkor a trónok harcáról már semmit nem is kell mondanunk. A műből készült sorozat az elmúlt években több millió nézőt ültetett hétről hétre a TV elé. De ha inkább olvasnál, a könyvet is ajánljuk figyelmedbe, nem hiába kerül a legjobb regények listájára!A legjobb regények a BBC listája szerint

Társadalom: V.S. Naipaul – Mr. Biswas háza

Az író saját édesapjának állít emléket művével, amelyben gyerekkora élményei is nagy szerepet játszanak. A Trinidadból menekült, az Egyesült Királyságban tanult író egyedi humorral mutatja be az egykori brit gyarmat kultúráját és az ottaniak küszködését.

A legjobb regények a BBC listája szerint

Krimi: James Ellroy – Amerikai tabló

A regény a politika mögöttes valójába enged betekintést: korrupt rendőrök és politikusok, bűnözők és gyilkosok fordulnak meg itt. Kitűnően megformált karakterek mutatják be a világ sötét oldalát, amivel hétköznapi emberként nem is találkozunk. Lebilincselő könyv izgalomra vágyó olvasóknak!
A legjobb regények a BBC listája szerint
Könyvborítók forrása: moly.hu

Könyvajánló: a beatkorszak legkiemelkedőbb regényei