A legismertebb Paulo Coelho gondolatok és valóságtartalmuk

Paulo Coelho (menstyle.hu)
Paulo Coelho (menstyle.hu)

Paulo Coelho nevét jó eséllyel mind hallottuk már, a brazil író olyan híres regényeket tudhat magáénak, mint a Tizenegy perc, Az alkimista vagy A Piedra folyó partján ültem, és sírtam. Vallásról, szerelemről és tragikus emberi sorsokról egyaránt mesterien ír, ám sokat támadják a közhelyesség vádjával. 

Coelho minden korosztályt ellát tanáccsal

Összeszedtük pár ismertebb idézetét, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk őket és esetleges valóságtartalmukat.

„Mindig valami jobbat keresünk, így elszalasztjuk életünk nagy lehetőségét.”

Való igaz, hogy a mai rohanó világban, a lehetőségek tárházának teret adó 21. században gyakran üldözzük a jobbat és még jobbat, miközben már amúgy is tökéletesen elégedettek lehetnénk azzal, amink van.

„Az élet csupa beletörődés.”

Sok újat nem mond ezzel, lássuk be. Ráadásul nem is valami pozitív megközelítése ez az életnek, megérné derűlátóbban vizsgálni a létezést.

„Minél többet engedünk be magunkba a világból, annál többet kapunk belőle vissza: legyen az akár szeretet, akár gyűlölet.”

Paulo ezen gondolata szintén nem valami eredeti, mind tudjuk, hogy mindenből annyit vehetünk ki, amennyit bele is teszünk. No de talán nem árt, ha erre újra és újra emlékeztetjük magunkat néha.

„Ha egyszer szeretsz valakit, az egész világot elkezded szeretni.”

Milyen szép gondolat! Kétségtelen, hogy amikor szerelmesek vagyunk, mindent szebbnek és jobbnak látunk, a rózsaszín lencse a szemünk előtt valóban élénkebbé teszi ezt az olykor nagyon is szürke világot.

„Az emlékezet egy folyó, amely mindig visszafelé folyik.”

A fenti idézet is bizonyítja, hogy Paulo Coelho azért nem ok nélkül nagy név az írók között. Vannak nagyon is elgondolkodtató, eredeti hasonlatai, melyek képesek beférkőzni az elménkbe és elgondolkodtatni minket az élet nagy dolgairól.

„A nagy viharok előtt mindig van egy pillanat, amikor eláll a szél, és minden elcsendesül.”

Na de Coelho! A „vihar előtti csend”-ről már mind hallottunk, tessék eredetibbnek lenni!

„Nem az a legrosszabb, ha elesünk, hanem az, ha a földön maradunk.”

Paulo Coelho ezen gondolata sem mentes a közhelytől, de az üzenet így is fontos és hasznos. Mind elbukunk néha, mind hibázunk, de a padlót fogás után első dolgunk legyen, hogy megpróbáljunk felállni onnan.

(M.F.)

Ezeket a bölcsességeket hagyta ránk Aretha Franklin

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>