A legfinomabb zöldségchips sütőben: egészséges nasi estére

Így készül a tökéletes zöldségchips sütőben

Nem bírod megállni, hogy esténként ne nassolj a TV előtt? Nem feltétlen baj, csak válassz egészséges finomságokat a bolti chipsek helyett! A zöldségchips sütőben készülő verziója például szuper alternatíva, ráadásul rövid idő alatt magad is összedobhatod. Mutatjuk, hogyan!

Milyen zöldségeket használhatsz hozzá?

Igazából szinte bármilyet, nyugodtan kísérletezz. Ha most rögtön vágysz finomságra, nyiss be a kamrába és nézz körül, hogy mit találsz. A legnépszerűbb hozzávalók azonban a következők:

  • édesburgonya
  • cékla
  • csicsóka
  • répa
  • zeller
  • sütőtök

A felhasználható zöldségek sokféleségében az a legszebb, hogy minden évszakban találsz olyan szezonális hozzávalót, amiből elkészítheted.

Hogyan készül a zöldségchips sütőben?

Első lépésként hámozd meg és alaposan mosd meg a választott zöldségeket. Majd vágj egészen vékony szeleteket belőle, a legegyszerűbb, ha az uborkagyalut használod ehhez. Így magadnak is sok időt spórolsz meg, ráadásul biztosan egyforma szeletek készülnek. Konyhai törlő segítségével itasd fel a felesleges nedvességet a szeletekről, majd keverd össze és fűszerezd őket. Ha egy kis sóval és borssal megszórod, már az is bőven elég, de ízlés szerint fűszerezheted egyéb módokon is. Fűszerkeverékek közül használhatod a grill zöldség keverékeket, de megszórhatod szárított fűszernövényekkel – például rozmaringgal – is.

Miután a zöldségchips sütőben is elkészíthető, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint bolti társai. Persze kisütheted bő olajban otthon is, de miért tennéd, ha sütőben is épp olyan finom lesz a végeredmény?

Melegítsd tehát elő a sütőt 200°C-ra. A tepsit béleld ki sütőpapírral és fektesd bele egymás mellé a szeleteket. Egy-két kanál olíva olajjal meglocsolhatod, de ez el is hagyható. Mehet a tepsi a sütőbe, kb negyed óra alatt ropogósra is sülnek. Érdemes félidőben megforgatnod a szeleteket, hogy mindkét oldaluk megpirulhasson.

Eheted magában vagy tálalhatod szósszal

Ha mártogatós párti vagy, dobj össze hozzá egy szószt is. Az alábbi két recepttel percek alatt meg is vagy.

Fokhagymás-tejfölös szósz

A legegyszerűbb választás, pontosan annyi kell hozzá, ami a nevéből is kiderül. Egy pohár tejfölbe keverj el néhány gerezd összenyomott fokhagymást, adj hozzá egy csipet sót és borsot. Alaposan keverd össze és mártogathatsz is.

Sajtszósz

Te is a sajtszószért jársz leginkább moziba? Készítsd el otthon is, nem olyan nagy ördöngösség! Két evőkanál vajat és két evőkanál lisztet (lehetőség szerint ne fehér lisztet) keverj el egy lábasban, majd melegítsd fel. Pár perc alatt habos masszát kapsz. Önts hozzá egy csésze tejet és keverd tovább, míg be nem sűrűsödik. Ezután vedd le a tűzről és adj hozzá másfél csésze apróra vágott cheddar sajtot. Sózd meg, ha pedig a csípős ízek szerelmese vagy, keverj hozzá egy csipet chiliport is. Addig keverd, míg a sajt teljesen elolvad és egynemű szószt nem kapsz.

Létezik egészséges édesség?