A kutya örökbefogadás pozitív egészségügyi hatásokkal bír

A kutya örökbefogadás pozitív egészségügyi hatásokkal bír

Tudtad, hogy október a menhelyi kutya örökbefogadás hónapja, november első hetében pedig a menhelyek munkáját ünnepeljük? Ezen alkalomból összeszedtük azokat a pozitív egészségügyi hatásokat, amiket egy négylábú társ örökbefogadása jelent rád nézve. Több van, mint hinnéd!

Stressz ellen kutyázz!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a kutyatartás csökkenti a stresszt és a szorongást, valamint a depresszió kialakulásának esélyét. Nem hiába alkalmazzák a kutyákat sok esetben segítőként, hiszen bámulatos hatással vannak a közérzetre és a lelki problémákra. Egy kutya simogatása csökkenti a vérnyomást, a vele való játék pedig növeli a dopamin és szerotonin – közismertebb nevén “boldogsághormon” – szintet a szervezetben.

Javítsd az önképed!

A kutyatartás felelősség. Sokan épp ezért tartanak is tőle, ám ha örökbefogadsz egy kutyát, hamar rájössz, hogy sokkal többet kapsz tőle, mint amennyit áldoznod kell miatta. Azzal, hogy gondoskodsz egy négylábú kis barátról, magaddal is jót teszel: napról napra érezheted, hogy javul általa az önbecsülésed.

Fitten tart

A kutyatartással együtt jár a sétáltatás is. Korán reggel, késő éjjel, izzasztó melegben és farkasordító hidegben is menni kell. Ezzel pedig magadat is rá kell venned, hogy mozogj, még akkor is, ha egyébként nem tennéd. A napi fél óra mozgásod tehát biztosítva lesz, és ezzel máris sokat tettél egészségedért és fittségedért. Szép időben pedig nincs is jobb, mint egy hosszú kutyaséta a természetben! Ha aktívabb mozgásra vágysz, kutyád szuper sporttársad lehet, mehettek együtt futni vagy akár benevezhettek közös versenyekre is.

Mindig a társad lesz

Kutyagazdaként sosem leszel magányos. Szintén számos kutatás számol be róla, hogy a gazdik kevéssé érzik magukat magányosnak és kevésbé hajlamosak izolációra, mint a kutya nélkül élők. Egy egyedülálló embereket vizsgáló tanulmány ráadásul arra is rávilágított, hogy a kutyatartó szinglik tovább élnek és alacsonyabb náluk a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

Jó hatással van a gyerekekre és unokákra

Bár régen attól tartottak az emberek, hogy ha a kisgyerek mellett kutya van a házban, az negatív hatásokkal járhat. Pedig épp ellenkezőleg! A kutyával felnövő gyerekek 33%-kal kisebb eséllyel lesznek allergiásak vagy asztmásak, nem is beszélve az emocionális hatásokról. A kutya mellett cseperedő gyerekek megtanulják értékelni az állatokat, valamint felelősséget és gondoskodást tanulnak – ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy emocionálisan egészséges felnőttek válhassanak belőlük.

Miért válaszd a kutya örökbefogadás lehetőségét?

Több tízezer kutya tölti mindennapjait menhelyen családra várva. Ha az örökbefogadást választod a vásárlás helyett, nem csak, hogy megmenthetsz vele egy életet, de támogatod az állatmentő szervezetek munkáját is. Ráadásul a gazdihoz költözött kutya helyére ők egy új kutyát menthetnek és helyezhetnek el a menhelyen, hogy aztán  ő is családhoz kerülhessen.

Képek, melyek láttán rögtön kutyát akarsz majd