A közösségi média szülőként veszélyes terep, így kerüld el a hibákat!

A közösségi média veszélyes terep a szülőnek
A közösségi média veszélyes terep a szülőnek

Útmutató arról, hogyan ne hozd kínos helyzetbe gyerekeidet a közösségi média világában, ha már úgy alakult, hogy te is ott vagy. 

Beszélgetés

Minden tininek át kell esnie, egy szülő-gyerek beszélgetésen a közösségi média helyes használatáról. A “figyelj oda, kikkel barátkozol” és a “ne posztolj semmit, amit később megbánhatsz” kliséket már mind ismerik, ne ragadj le ezeknél! A közösségi média sokkal több, komoly veszélyt tartogat, amikről jobb, ha komolyan elbeszélgettek. Ne gyere zavarba az olyan nehéz témáktól se, mint a body -shaming (testszégyenítés) vagy a pornográfia. Fontos, hogy gyermeked tudja, hozzád fordulhat, akár a való, akár a közösségi média világában történt baj.

Dicsekedés

Persze, hogy büszke vagy porontyaidra, de nem kell őket polihisztorként mutogatnod a közösségi média oldalakon, amint eredményeket mutatnak fel. Szuper, ha értékeled törekvéseiket, de az ötös matek dolgozat jól mutat a hűtőn is. Ne kösd a bizonyítvány eredményét ország-világ orrára.

Facebook

Első szabály: gyerekeid Facebook fala nem privát beszélgetésekre való! A Messenger annál inkább.

Második szabály: ne tegyél fel közös családi képeket! Igaz, hogy tinid gyakran új szelfivel áll elő a közösségi média oldalain, de ezek mind kitalált, megszerkesztett képek. Véletlenül sem mackónadrágos, fésületlen lesifotó a vasárnapi pihiről anyucival.

Harmadik szabály: Ne lájkold gyermekeid barátainak a képeit! Egy like nem csak annyit jelent, hogy tetszik a post, hanem, hogy érdeklődsz az adott személy iránt. Ezért a barátok azt gondolják, nincs jobb dolgod, mint gyerekeid és társaságuk közösségi média aktivitása után leskelődni.

WhatsApp

A WhatsApp applikációban a neved mellett egy státusz is szerepel. Isten óvjon, hogy ide bármi badarságot írj be! Ez a fül mindenki telefonján látható, akinek valaha is kellett a telefonszámod. A tinik pedig nem értékelik sem a kedvenc régi filmedből vett idézetet, sem a “világ legjobb mamija” kijelentést. Sőt kifejezetten kínosnak találják.

Légből kapott tudomány

Attól még, hogy zavar gyermeked ragaszkodása a kütyüjeihez, ne próbáld meg légből kapott tudományos tényekkel leszoktatni! A zsebben tartott mobiltól senki sem lesz steril, és az ágy melletti töltő iPad sem okoz agydaganatot, amíg alszol. Gyermekeid nem ostobák, ilyen olcsó trükkökkel nem tudod átverni őket.

Leskelődés

Soha, de soha ne nézz bele a gyerekeid telefonjába, vagy törd fel közösségi média oldalaikat! Ha kíváncsi vagy az életükre, kérdezz! Törődéssel sokkal többre mész, mint bizalmatlankodással.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>