A környezetbarát öltözködés hosszú távon sokkal olcsóbb

A környezetbarát ruhák már mindenhol elérhetők
A környezetbarát ruhák már mindenhol elérhetők

Annak ellenére, hogy a legtöbb élelmiszer és gyógyszer ára növekszik, az öltözködés egyre kevesebbe kerül. Ennek több oka is van. Egyrészt a nagy cégek kihasználják a szegényebb országok nyújtotta olcsó munkaerőt. Másrészt a természetes anyagokkal szemben előnyben részesítik a szintén könnyebben megfizethető poliésztert.

Az olcsó ruhák árát végül Földünk és a kizsákmányolt emberek fizetik meg. Amennyiben szeretnél tenni ez ellen, olvass tovább, és tudd meg, hogyan állhatsz a környezetbarát ruhák oldalára!

A kevesebb több

A szintetikus anyagokból készült ruhák előállítása rengeteg energiát vesz igénybe. Emellett vegyszereket is felhasználnak hozzá, amik később a környezetbe kerülve mérgező hatásúak. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy mindezt visszaszorítsuk, ha kevesebbet vásárolunk belőlük. Így nem kell sokat kutakodnunk környezetbarát ruhák után, és nem is költünk többet a kelleténél.

Vásárolj okosan!

A másik megoldás környezetbarát ruhák beszerzésére, a tudatos vásárlás. A fenntartható divat alapszabályai, hogy az áruk természetes, esetleg újrahasznosított anyagokból készüljenek, méghozzá olyan gyárakban, ahol a munkások emberi körülmények között dolgozhatnak, tisztességes fizetésért.

Környezetbarát anyagok

A környezetbarát ruhák értelemszerűen környezetbarát anyagokból készülnek. Mint tudjuk, a szintetikus anyagok kerülendők, de mi a helyzet a pamuttal? Meglepő, de a pamut előállításához műtrágyára, rovarirtókra és hatalmas mennyiségű vízre van szükség. Az igazán zöld anyagok gyorsan újratermelődnek, újrahasznosíthatók és nincs szükség különösebb energia-befektetésre vagy vízre a termesztésükhöz. Ilyen például a vászon, a kender, a bambusz, a lyocell, az alpakka vagy a selyem.

Kevesebb vegyszer

A környezetbarát ruhák kiválasztásakor nem csak a szövetre, de a festéshez használt anyagokra is oda kell figyelni. Ugyanis mosás közben a ruhák engednek színükből, ezáltal vegyszerekkel árasztva el a vizeket. Keress inkább természetes festékekkel színezett, vagy természetes színű anyagokat!

Hasznosíts újra!

Ezt kétféleképpen is megteheted. Egyfelől, ha a környezetbarát ruhák, amiket megvásárolsz, újrahasznosított anyagokból készülnek. A másik megoldás pedig, ha használt ruha boltból öltözködsz. A turkálókban és online piacokon rengeteg, szinte új darabot találhatsz, ráadásul fillérekért!

Környezetbarát ruhák, környezetbarát cégektől

Persze turkálóból feltölteni az egész ruhatárad nem olyan egyszerű. Így hát, ha új, környezetbarát ruhák vásárlására adod a fejed, íme, egy kis segítség.

Az Alternative Appanel, a PACT, a People Tree, a prAna és a Patagonia amerikai és angol fair trade cégek. Mind elkötelezett hívei a fenntartható divatnak, így bátran válogathatsz a termékeik közül.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Műanyagmentes élet: kezdd a fürdőszobával!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>