A korán fekvés szerepe a depresszió elkerülésében

A korán fekvés csökkenti a depresszió kockázatát

A korán fekvésnek van szerepe a depresszió elkerülésében? Probléma, ha később kelünk és fekszünk? Van összefüggés az alvás és a depresszió között? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült kérdéseket.

Az alvásnak fontos szerepe van a depresszió elkerülésében

A bagoly és a pacsirta a legismertebb a kronotípusok közül. A baglyok az esti órákban a legaktívabbak, és későn fekszenek, míg a pacsirták a délelőtti órákban aktívak, és korán kelnek. A baglyok életmódja nem éppen kockázat nélküli, hiszen összefüggés van a hangulatunk és az alvás időpontja között. Attól függetlenül, hogy hány órát alszanak, a baglyok bizony hajlamosabbak a depresszióra, mint a pacsirták. Ezt kutatások támasztják alá. A depresszió elkerülésének egyik leghatékonyabb módja az alvás korábbi időpontra való időzítése, mivel az alvás minőségének fontos szerepe van a depresszió elkerülésében. Nem megy egyedül a változtatás? A videopszichologus.hu oldalon megtalálhatjuk megoldást. A segítség közelebb van, mint gondolnád.

Mennyivel érdemes előrehozni az alvás időpontját?

Már egy óra sokat számít, ez is képes csökkenteni a depresszió kialakulásának kockázatát. És egy óra igazán nem sok idő. Ez főleg azokra vonatkozik, akik éjfél után fekszenek le aludni. Nekik mindenképpen érdemes éjfél előtt ágyba bújni. Egyesek szerint az, hogy a pacsirták kevésbé hajlamosak a depresszióra, nagyban köszönhető annak, hogy esetükben nagyobb a fénynek való kitettség. Többet süt rájuk a nap. Az is nyomaszthatja a baglyokat, hogy a világ a pacsirták életviteléhez igazodik. A legtöbb munkahely elvárja, hogy alkalmazottként már reggel nyolc előtt beérjünk a munkahelyünkre. Ez megkeseríti a baglyok életét, negatívan hat a hangulatukra, hiszen önmagában depresszív hatása van annak, ha az ember belső órája, cirkadián ritmusa eltér a közösségétől. A baglyok úgy érzik, hogy a társadalom időbeosztása nem egyezik az övékkel. Emiatt a baglyok kialvatlanok és fáradtak lehetnek, ami hosszútávon szintén hozzájárul a depresszió kialakulásához. Számukra az a fontos, hogy legalább egy órával korábbra hozzák a lefekvés, és így a felkelés időpontját is, mivel így csökkenthetik a súlyos depresszió kialakulásának kockázatát. Elsőre talán kevésnek tűnik ez az egy óra, de ez kis változtatás is komoly eredményt hozhat. Azzal kapcsolatban még nem végeztek kutatásokat, hogy ha a pacsirták fekszenek le egy órával korábban, akkor is érvényesül-e a depresszió kockázatának csökkenése. A lényeg: ha baglyok vagyunk, érdemes lehet korábban elaludni.