A köpölyözés valóban csodát tesz, vagy csak humbug?

Köpölyözés

A köpölyözés ősi módszer, napjainkban azonban újabb fénykorát éli. Egyre többet látjuk a köpölyözés jeleit sportolókon is, de vajon miért? Mi is pontosan a köpölyözés, hogyan hat szervezetünkre, egészségünkre? Erre keresünk választ, miközben felderítjük a köpölyözés múltját és jelenét, valamint különböző felhasználási területeit a modern gyógyításban.

Mi is az ez a gyógymód?

Egy alternatív módszer, melynek eredete az ősi Kínába vezet vissza. Először Ge Hong, a híres alkimista és füvész alkalmazta az időszámításunk szerinti második század végén, harmadik század elején. Az ősi kínai vallás, a Tao szerint a köpölyözés segít a yin és a yang, vagyis a pozitív és negatív energiák áramlásának kiegyenlítésében a szervezetben. A csí helyes eloszlása növeli a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállását, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a fájdalmat.

Gyakorlatban az eljárás kis pohárkák testre helyezését jelenti. A poharak aztán szívó erőt fejtenek ki, mely hatására a vérkeringés felgyorsul, az izmok ellazulnak, új kötőszövetek és vérerek képződnek.

A köpölyözés fajtái

Eredetileg a művelet szarvak használatával zajlott. Ezt azonban később leváltották a bambuszból vagy kerámiából készült pohárkák. A poharakat felmelegítették, a testre helyezték, majd hagyták kihűlni. Manapság már üvegpoharakat használnak, méghozzá kétféleképpen. A száraz köpölyözés csak a szívást, míg a nedves köpölyözés szabályozott gyógyászati vérzést is magába foglal.

Hogyan történik?

A pohárkákba alkoholt, papírt vagy gyógynövényeket helyeznek, majd meggyújtják. Amikor a pohár kellően felmelegedett, kiürítik, és a bőrre helyezik. Ahogyan a pohár hűl, vákuum képződik benne, ami felszippantja az izmot és a bőrt. A bőr az erek reakciója miatt kipirosodik.

A száraz köpölyözés öt-tíz percig tart, míg a nedves köpölyözés során pár perc után egy kis bemetszést ejtenek a bőrön, hogy kiengedjék a vért. A kezelés után bekenik és letakarják a kezelt területet, hogy elkerüljék az esetleges fertőzéseket. A pohárkák helye nagyjából tíz napig látható a bőrön.

Milyen betegségekre lehet megoldás?

A köpölyözés a gyógyítás több területén is jelen van, leggyakrabban azonban izomfájdalmak kezelésére használják. Ugyanakkor köztudott, hogy a pohárkákat akupresszúrás pontokon is alkalmazzák, minek következtében emésztési gondokra és bőrproblémákra is bevett gyógyír.

Egy 2012-es tanulmány szerint az övsömör, az arcbénulás, a köhögés, a pattanások, a porckorongsérv, de még a nyaki meszesedés kezelése is eredményes lehet a köpölyözés segítségével.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

A derékfájás kezelése természetes módszerekkel is lehetséges

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>