A könyvolvasás előnyös hatásait a magad javára fordíthatod!

A könyvolvasás sok előnnyel jár
A könyvolvasás sok előnnyel jár

Mikor vettél utoljára a kezedbe könyvet? Manapság hajlamosak vagyunk Facebook bejegyzésekre és újságcikkek címére csökkenteni az olvasási időnket. Pedig a könyvolvasás számos bizonyított előnnyel jár, csakis hasznunk származik belőle. Íme, hét indok, amiért fontos, hogy a könyvolvasás újra a napi rutinunk részét képezze!

Szellemi stimuláció

A könyvolvasás kiváló mentális stimuláció, ami segít edzésben tartani az agyunkat. Erre azért is van szükség, mert egy egészséges, használatban lévő agy kevésbé hajlamos olyan betegségekre, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

Feszültségoldó

Mindegy, hogy mennyi stressz ér a munkahelyen vagy a magánéletben, egy jó történet segít, hogy akár egy kis időre is, de elfeledkezz a problémákról. A könyv olvasás megnyugtat és kikapcsol, így pihenhetsz a gondokon való rágódás helyett.

Fejtágító

Az agy könyvolvasás alatt folyamatosan új információkat dolgoz fel és tárol el. Az így megszerzett tudás pedig bármilyen helyzetben jól jöhet. Hiszen minél többet tudunk, annál több szituációban cselekszünk a lehető legjobban.

Szókincs bővítő

A sok könyvolvasás egyik eredménye a bő szókincs. Ennek előnye, hogy magabiztosan beszélhetünk mások előtt, ami a karrierünk előrehaladásában is fontos szerepet játszhat. A más nyelven való könyvolvasás pedig kifejezetten hasznos a nyelvtanulásban, hiszen a szavakat természetes környezetükben találjuk és sajátíthatjuk el.

Javítja a memóriát

A könyvolvasás alatt rengeteg történetszálat, szereplőt és azok hátterét és ambícióit memorizáljuk. Komplex információkat, amiket a csodával határos módon agyunk szinte teljes mértékben megőriz. Minden új emlék felhalmozásával új szinapszisokat (agyi kapcsolódásokat) hozunk létre, miközben megerősítjük a már meglévőket. Mindez fejleszti a rövid távú memóriánk és még a hangulatunkat is stabilizálja.

Kritikus gondolkodásra késztet

A kritikus és analitikus gondolkodás fejlődése a könyvolvasás egyik leghasznosabb előnye. Megtanuljuk értékelni a műveket, eldönteni, hogy egy szöveg jól van-e megírva, megfelelően fejlődtek-e a karakterek, és elfogadható iramban bontakozott-e ki a történet. Mindez a saját írásaid minőségére is felhívja a figyelmed és javítja az íráskészséget.

Koncentráció fejlesztő

Átlagosan öt perc alatt megosztjuk a figyelmünket a munka, az emailek csekkolása, néhány chat-beszélgetés és munkatársakkal való interakció között. Az ilyen fokú multitasking (a figyelem megosztása) azonban nagyban növeli a stresszt, miközben csökkenti a produktivitást. Könyvolvasás közben azonban kizárjuk a többi tényezőt, és csak egy dologra fókuszálunk. Reggelente munka előtt érdemes húsz percet olvasásra fordítani, így agyunk könnyebben koncentrál feladatainkra a nap folyamán.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

E-book vagy könyv: az olvasás mindig hasznos

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>