A klasszikus, francia cseresznyés pite elkészítése ilyenkor kötelező!

Pite és cseresznye lehengerlő találkozása
Pite és cseresznye lehengerlő találkozása

Ezer meg ezer cseresznye súlya alatt roskadozik a fa, még az ágakat is húzza. Te meg csak állsz előtte és gondolkozol: mihez kezdj ennyi cseresznyével? Egy részéből szörp lesz, az biztos. Egy nagy adag mehet a fagyasztóba is, a téli hónapokra. És a maradék? Nos, van egy tuti tippünk. A Clafoutis!

A Clafoutis (ejtsd: klafuti) a franciák egyik legkedveltebb házi süteménye. Rettentő egyszerű elkészíteni, viszont annál finomabb a végeredmény. Éppen ezért bármilyen vészhelyzetben megsütheted. Elfelejtett születésnap, gyors desszert a vasárnapi ebéd után, vagy váratlan vendégek felbukkanása. Biztosan mindent megtalálsz hozzá otthon, most még cseresznye is van dögivel.

Fagyival és tejszínhabbal is

Amennyiben még sosem próbáltad a Clafoutis-t, elárulhatjuk, hogy egy krémes, pudingállagú tészta és sok-sok cseresznye alkotja a pitét. A franciáknál tipikus desszert, de akár villásreggelihez is kitűnő. Ha pedig szeretnéd még jobban feldobni, tálald vanília fagyival vagy tejszínhabbal!

Vigyázat, magos!

A hagyományos Clafoutis-ba a cseresznye egészben, magozás nélkül kerül. Ha azonban félsz, hogy ráharapsz egy magra, és nem vagy lusta a magozáshoz, hajrá! Ízlés szerint elkészíthető.

Leérett a cseresznye, és csak most találtál rá a receptre? Ne csüggedj, a Clafoutis akár más gyümölcsökkel is jól működik. Ebben az esetben viszont már Flaugnarde a becses neve. De nézzük, hogyan is készül a cseresznye legjobb barátja, a Clafoutis!

Hozzávalók

  • 4 nagy tojás
  • fél bögre cukor
  • fél teáskanál só
  • 1 bögre tej
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • ¾ bögre liszt
  • 2 bögre cseresznye
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazd ki és lisztezd át a sütőformát!
  • Keverd össze a tojásokat, a cukrot, a sót, a tejet a citromhéjjal és a vanília aromával, és ezután hozzáadhatod a lisztet! Ha már szép egyenletes a tészta, add hozzá a vajat is!
  • Tedd a cseresznyéket a sütőformába és öntsd rá a tésztát!
  • Süsd 45 percig, de vigyázz, hogy ne süsd túl a Clafoutis-t, különben nem lesz olyan krémes, mint lennie kéne!
  • Ha kész van, hagyd hűlni, majd a tálaláshoz szórd meg a porcukorral!

Voilá! Bon appetit!

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

7 érdekesség, amit nem tudtál a cseresznyéről

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>