Ezer meg ezer cseresznye súlya alatt roskadozik a fa, még az ágakat is húzza. Te meg csak állsz előtte és gondolkozol: mihez kezdj ennyi cseresznyével? Egy részéből szörp lesz, az biztos. Egy nagy adag mehet a fagyasztóba is, a téli hónapokra. És a maradék? Nos, van egy tuti tippünk. A Clafoutis!
A Clafoutis (ejtsd: klafuti) a franciák egyik legkedveltebb házi süteménye. Rettentő egyszerű elkészíteni, viszont annál finomabb a végeredmény. Éppen ezért bármilyen vészhelyzetben megsütheted. Elfelejtett születésnap, gyors desszert a vasárnapi ebéd után, vagy váratlan vendégek felbukkanása. Biztosan mindent megtalálsz hozzá otthon, most még cseresznye is van dögivel.
Fagyival és tejszínhabbal is
Amennyiben még sosem próbáltad a Clafoutis-t, elárulhatjuk, hogy egy krémes, pudingállagú tészta és sok-sok cseresznye alkotja a pitét. A franciáknál tipikus desszert, de akár villásreggelihez is kitűnő. Ha pedig szeretnéd még jobban feldobni, tálald vanília fagyival vagy tejszínhabbal!
Vigyázat, magos!
A hagyományos Clafoutis-ba a cseresznye egészben, magozás nélkül kerül. Ha azonban félsz, hogy ráharapsz egy magra, és nem vagy lusta a magozáshoz, hajrá! Ízlés szerint elkészíthető.
Leérett a cseresznye, és csak most találtál rá a receptre? Ne csüggedj, a Clafoutis akár más gyümölcsökkel is jól működik. Ebben az esetben viszont már Flaugnarde a becses neve. De nézzük, hogyan is készül a cseresznye legjobb barátja, a Clafoutis!
Hozzávalók
- 4 nagy tojás
- fél bögre cukor
- fél teáskanál só
- 1 bögre tej
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- ¾ bögre liszt
- 2 bögre cseresznye
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazd ki és lisztezd át a sütőformát!
- Keverd össze a tojásokat, a cukrot, a sót, a tejet a citromhéjjal és a vanília aromával, és ezután hozzáadhatod a lisztet! Ha már szép egyenletes a tészta, add hozzá a vajat is!
- Tedd a cseresznyéket a sütőformába és öntsd rá a tésztát!
- Süsd 45 percig, de vigyázz, hogy ne süsd túl a Clafoutis-t, különben nem lesz olyan krémes, mint lennie kéne!
- Ha kész van, hagyd hűlni, majd a tálaláshoz szórd meg a porcukorral!
Voilá! Bon appetit!
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>