A kezdő nagymama három legnagyobb hibája

Egy igazán boldog, kezdő nagymama
Egy igazán boldog, kezdő nagymama

Nagymamává válni a világ egyik legizgalmasabb élménye. Szinte jobban kicsattanunk a boldogságtól, mint amikor a saját gyermekeinket segítettük a világra. Legszívesebben kiugranánk a bőrünkből, ám lehet, hogy a fiaink és lányaink nem kérnek ebből a lelkesedésből.

Vajon mit csinálunk rosszul? Miért ingerültek velünk a gyermekeink? Hiszen mi csak jót akarunk a babának! Miért nem lehetünk azok a kezdő nagymamák, akik lenni szeretnénk? Cikkünkben újdonsült anyukák tanácsát kértük ki, elárulták nekünk, mi az a 3 legnagyobb hiba, amit egy kezdő nagymama elkövethet.

Először kérdeznünk kell

Nem várhatjuk el, hogy a gyermekeink ugyanúgy akarják majd nevelni az unokáinkat, ahogyan mi neveltük fel őket. El kell fogadnunk a tényt, hogy most nem mi vagyunk a szülők, a pedagógiát és a neveléstant ki kell adnunk a kezünkből. Mindegy, mit akarunk tenni nevelési célzattal, arról előbb meg kell kérdeznünk a gyermekeinket. Soha ne cselekedjünk kérdés nélkül, és akkor nagy baj nem érhet minket!

Tisztelni kell a szülők döntését

Nem szabad szembe mennünk a gyermekeink akaratával. Ha valamire nemet mondanak, mi szépen csendben fogadjuk el az akaratukat. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy egy újdonsült család van alakulóban, akik még csak keresgélik a nekik való irányt. Ha ágálunk a döntéseik ellen, csak magunkra uszítjuk a haragjukat, és csak még több „nem”-be botlunk.

Első a gyermekeink igénye

Állandóan azt kell keresnünk, hogy hol tudjuk segíteni a gyermekeinket. Ha kimerültségre panaszkodnak, emlékezzünk vissza azokra a kihívásokra, amikkel nekünk is szembe kellett néznünk. Finoman ajánljuk fel a segítségünket, de ne legyünk túl rámenősek! „Van egy ötletem, ami talán segíthet. Érdekel esetleg?” – Mindig inkább kérdezzünk, mielőtt valóban segíteni kezdünk.

A legfontosabb, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy új típusú kapcsolatot készülünk kiépíteni a gyermekeinkkel és az unokánkkal egyaránt. Meg kell találnunk az aranyközéputakat, és ezt partnerként kell tennünk, kompromisszumokra készen.

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Készülj fel, nagymama leszel!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>