A kertészkedés új kapcsolatokkal is gazdagít

A kertépítést otthon is kipróbálhatod

Kertek és kertészkedés
A kertészkedés hasznos hobbi

A kertépítés tökéletes választás, ha sokoldalú hobbit szeretnél. Jó hatással van az egészségedre, hiszen elengedhetetlen hozzá, hogy szabad levegőn legyél és mozogj. Friss gyümölcsöket és zöldségeket ehetsz, amiket te magad termeltél, és ez büszkeséggel tölt el. A kertészkedés emellett a társas kapcsolataidat is fejleszti. A többi kertészjelölttől rengeteget tanulhatsz, tippeket, szerszámokat, vetőmagot cserélhettek. Ezáltal új embereket ismerhetsz meg, új barátokra tehetsz szert. Íme néhány tanács, hogyan kezdj bele virágzó kiskerted kialakításába. 

A kertépítés a terület kijelölésével kezdődik

Szerencsés esetben van saját telked és nem kell keresgélned. Kevésbé szerencsés esetben pedig a helyi önkormányzatnál tudsz érdeklődni és ők segítenek az elérhető helyek feltérképezésében. Próbálj meg minél közelebbi területet találni, így bármikor átugorhatsz, ha van egy kis szabadidőd.

Amikor már megvan a földed, oszd fel, mit és hol szeretnél termeszteni. Az ágyások között mindig hagyj egy kis helyet, így könnyebben hozzáférhetsz. A legnagyobb kihívás viszont, hogy ugyanez ne lehessen elmondható a váratlan vendégekről. Húzz hálót a veteményesed köré, így távol tarthatod a kíváncsi macskákat és madarakat!

Válaszd ki, mit termelnél!

A kertészkedés előkészítésének egyik legizgalmasabb része, amikor eldöntöd, mit szeretnél termelni. Lehet az olyan, ami gyorsan nő, úgymint a cékla és a paradicsom, de választhatod a kedvenc zöldséged, gyümölcsöd is. A magok vásárlásakor tartsd távol magad az olcsó bóvliktól. Érdemes inkább szakboltban beszerzett, jó minőségű vetőmaggal dolgozni. Valamennyivel drágább, de megtérül a befektetés.

Komposztálással saját termőföldet készíthetsz

Hiába jutottál hozzá a legjobb minőségű vetőmagokhoz, ha nincs hozzá megfelelő termőfölded. Fontos, hogy a talaj elegendő mennyiségű tápanyagot tartalmazzon, különben a növények nem tudnak növekedni. A leghatékonyabb megoldás az ideális termőföld előállításához, ha saját magad készítette komposzttal gazdagítod. Így a környezetet is kíméled és a háztartási hulladék mennyiségéből is lefaraghatsz.

Idegölő lehet a várakozás, de légy türelmes! Ne aggódj, és legfőképp ne öntözd túl a növényeidet! Az, hogy még nem bukkantak elő, nem azt jelenti, hogy kertészkedés közben valamit rosszul csináltál. Inkább pihenj egy kicsit és légy büszke magadra! Az érési szezonban lesz épp elég munkád a kert körül, utána pedig a téliesítésről sem szabad megfeledkezni.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>