A kék farmer életében a szex és a rock and roll hozott fordulatot

Kék farmer, a legnépszerűbb ruhánk
Kék farmer, a legnépszerűbb ruhánk

A klasszikus farmer hosszú utat tett meg, mire a valaha létezett legnépszerűbb ruhadarabbá vált. Kezdetben bányászok és munkások hordták, az egyenruhában azonban a divattervezők is meglátták a fantáziát. A farmer lassan eluralta a kifutókat, végül pedig ruhásszekrényünk örökös lakójává avanzsálódott. Utánajártunk, mi az oka a kék farmer töretlen népszerűségének, és honnan ered a hírnév.

A farmer szó eredete

A “jeans”, azaz a farmer szó eredete az 1800-as évekre vezethető vissza. Ekkor még a farmer a nadrág anyagául szolgáló pamutszövetre utalt. Jelentése azonban hamar összefonódott magával a nadrággal. Manapság a kék farmer másik nevét, a denime kifejezést is gyakran használják, nem véletlenül. Az anyagot ugyanis a franciaországi Nîmes városában állították elő. A denim, a farmer francia elnevezése, amit azért kezdtek el használni, hogy a termék megfelelő presztízst kapjon, neve elegánsabban hangozzon. A huszadik századra végül mégiscsak a farmer kifejezés terjedt el jobban, és a pamut munkásnadrágok megnevezésére használták.

A klasszikus kék farmer létrejötte

A kék farmer, ahogyan mi ismerjük, 1873-ban jött létre, amikor is Jacob Davis szabó és Levi Strauss textil nagykereskedő kidolgozta az első prototípust San Fransiscoban. Évről évre új ötletekkel álltak elő a kék farmer tökéletesítésére, mire 1890-ben megszületett a legendás Levis 501-es. Megjelent a narancssárga, dupla varrás mint megerősítés, egyben márkajelzés. 1922-ben felkerültek az övbújtató hurkok, 1954-ben pedig bizonyos modelleken a gombokat leváltotta a zipzár. 1890-re azonban lejárt Straussék szabadalmi joga, így más cégek is elkezdték előállítani saját kék farmer kreációikat.

A kék farmer Hollywoodban

A húszas-harmincas években Hollywood nagyban hozzájárult a kék farmer népszerűsítéséhez. Jóképű cowboyok hordták, úgymint John Wayne vagy Gary Cooper, amitől romantikus életérzést kezdett sugallni. Így a férfiak körében hamar a hétvégi kikapcsolódáshoz hordott, kényelmes ruhadarabbá vált. A harmincas évekre pedig már a női divatban is megjelent a kék farmer, “nyugati sikk” jelzővel.

A lázadó kék farmer

Az ötvenes években azonban Marlon Brandonak és James Deannek köszönhetően hatalmasat változott a kék farmer üzenete. A fiatal sztárok, szexuális kisugárzásukkal és rock and roll életérzésükkel a legmenőbb ruhadarabok szintjére emelték az ikonikus nadrágot. A hatvanas-hetvenes évekre a kék farmer a háborúellenes tüntetők egyenruhájaként is szolgált, akik így igyekeztek kimutatni szolidaritásukat a munkásosztály felé.

Emellett a feminista mozgalmakban is nagy szerepet játszott a ruhadarab, hiszen tökéletes eszköznek bizonyult a nemi egyenlőség kinyilatkoztatására. A kék farmer mindezeknek köszönhetően végül az ellenkultúra szimbólumává vált.

A mindennapok része

A hetvenes évekre a legnagyobb divatcégeket is elkezdte érdekelni a kék farmer körüli felhajtás. A legnagyobb divatmárkák megalkották a saját verziójukat, kifutókra küldték kollekcióikat. Ennek köszönhetően vált lassan a kék farmer az ellenkultúra szimbólumából a mainstream divat legkeresettebb darabjává, egészen a mai napig.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Hogyan válasszak farmert, mi áll jól nekem?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>