A jóga 50 felett határozottan fiatalabbá tesz!

A jóga 50 felett egészségesebbé tesz
A jóga 50 felett egészségesebbé tesz

A jóga nem csak egy sport, hanem egy komplett életstílus. Megtanít egyensúlyba kerülni a testeddel, lelkeddel, miközben rugalmasabbá, erősebbé formál. Ezek pedig mind olyan előnyök, amiktől a jóga 50 felett különösen hasznos lehet. Sosem késő elkezdeni, íme, néhány tipp, hogyan vágj bele!

Mérd fel a teherbírásod!

A jóga 50 felett csodát tesz a testeddel, ha tudod, hogyan bánj vele. Ehhez azonban be kell mérned a hozzád leginkább passzoló jóga típust. Amennyiben például csontritkulásod van, vagy nem vagy éppen kirobbanó formában, kezdj egy nyugodtabb tempójú tréninggel!

Gyakorolj otthon és az órán is!

Manapság már rengeteg online jóga tanfolyamot találhatunk, kezdőként azonban ez nem a legésszerűbb választás. Bár kiegészítésnek jó, a személyes jelenlét és az edző visszajelzése elengedhetetlen. Ha már az oktató megtanította a helyes légzést és testtartást, elkezdhetsz egyedül is gyakorlatozni!

Kérj ajánlást!

Nem minden idősebbeknek szóló óra lesz jóga 50 felett néven meghirdetve. Éppen ezért kérdezz körbe a baráti körödben, ki hova jár, mit ajánl! Sőt, bátran hívd fel a jóga stúdiókat is, és kérdezz rá, melyik órán vehetnék részt idősebbek és kezdők is.

Bemelegítés, mindenek előtt!

A jóga 50 fölött különösen jó hatással van berozsdásodott ízületeinkre. Fordítsunk rájuk kiemelt figyelmet, bőven hagyva időt a bemelegítésre!

Válaszd az egész csomagot!

Mindenképpen olyan jóga órát válassz, ami a mozgáson kívül a légzésre és a meditációra is koncentrál! Így nem csak testedzésben lehet részed, de a memóriád, a fókuszod és a fájdalomtűrésed is nagyban javulni fog.

Öltözz kényelmesen!

A jóga 50 felett is megköveteli a megfelelő viseletet. Nem divatos sportcipőre van szükség, hanem kényelmes ruhára, amiben nyugodtan elnyújtózhatsz. Így a viseleted nem akadályoz a mozgásban és nem is villan ki semmilyen testrészed.

Érkezz korábban!

Érj be az órára tíz perccel korábban, hogy legyen időd beszélni az oktatóval! Mondd el neki, hogy most kezdesz, és informáld az esetleges betegségeidről, amik akadályozhatnak a mozgásban. Észben fogja tartani, és óra közben felajánl más lehetőséget, ha az adott mozdulat nem neked való.

Sok kicsi sokra megy!

A jóga 50 felett már egy kis gyakorlással is nagy változást eredményez, ha rendszeresen végzed. Reggelente tíz-húsz perc egész napra feltölt energiával. Persze, ha több időd van, hosszabb órákon is részt vehetsz, de ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha nem kerül erre sor minden nap!

Gyakorolj!

Gyakorold azokat a pózokat is, amik könnyen mentek, de azokat is, amik kihívást jelentenek! Így nyomon követheted a fejlődésed, és egy kis idő után már a nehezebb gyakorlatok sem fognak olyan elrettentőnek tűnni.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Az arcjóga lepipálja a legjobb arckrémeket

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>