A jó házasság titka egyszerűbb, mint gondolnád!

A jó házasság titka a közös értékekben és a kommunikációban rejlik.

Mostanában sokat foglalkoztunk válással és lelki fájdalommal. De ez nem jelenti azt, hogy ne hinnénk a hosszan tartó, boldog házasság létezésében. A jó házasság titka pedig nem más, mint a közös munka: a folyamatos és kitartó munka kettőtök kapcsolatáért. A következőkben összeszedtük azokat az értékeket, melyek tartósan is boldoggá tesznek egy házasságot – és melyeken dolgoznotok kell.

Minden alapja: a tisztelet

Mindennemű emberi kapcsolat alapját adja a tisztelet, mert egy házasságból sem maradhat ki. Ez a tisztelet pedig nem csak a hangsúlyt vagy a kifejezésmódot jelenti, ahogyan párod hozzád szól, hanem az érzelmeid, félelmeid, vágyaid tiszteletét is.

A kölcsönös tisztelet segít nektek megnyílni egymás előtt. Hiszen kinek mondanád el a legbensőbb gondolataid, mint a párodnak? Épp ezért, ha néha kis időre meg is feledkezel a másik problémáiról vagy akár ha időnként magadat helyezed előtérbe, a férjedet megillető tiszteletet mindig add meg neki!

A kölcsönös empátia tesz titeket erőssé

A házasság jóban, rosszban tart, ehhez pedig nélkülözhetetlen az empátia. Mindkettőtök életében és közös utatokon is vannak nehézségek, ezért szükségetek van az egymás iránti empátiára. Ez segít abban, hogy a párod a támaszod lehessen és így közösen birkózhassatok meg az akadályokkal.

Bizalom és a vele járó őszinteség

Sokan nem is tudják értékelni a bizalmat és őszinteséget egy kapcsolatban, amíg meg nem tapasztalják annak hiányát. A bizalmat pedig sokkal könnyebb elveszteni, mint kiérdemelni, ezért nem érdemes játszani vele. Ha voltál már olyan kapcsolatban, ahol párod hazudott neked vagy megcsalt, biztosan érted. Nem elég, hogy bízol a párodban, tudasd is ezt vele!

Felelősségvállalás nélkül nem megy

Minden házasságban vannak viták. Ezeket pedig csak úgy lehet megoldani, ha képesek vagytok felelősséget vállalni a döntéseitekért és hibáitokért. A felelősség vállalása mellett arra is szükségetek lesz, hogy időnként félretegyétek az egotokat a másikért. Egy bocsánatkérés csodákra lehet képes, élj vele! Még ha néha nehéz is elismerni a hibád, mindig gondolj arra, hogy a házasság nem egy harc, nem kell nyerned. A házasság csapatmunka, ahol nem számít melyikőtök hibázik, ha utána tovább tudtok haladni.

És ami nélkül mindez semmit nem érne: a kommunikáció

A kommunikáció hiánya szinte egyenes út a váláshoz, még abban az esetben is, ha egyébként a fenti értékek mindkettőtökben megvannak. Merjetek nyíltan beszélni a problémáitokról, osszátok meg élményeiteket és fejezzétek ki érzelmeiteket!

A jó házasság titka tehát nem földöntúli dolgokban keresendő, hanem a közös értékekben, melyek minden emberi kapcsolatot tartóssá tesznek. Bár evidensnek tűnhetnek, de mindig tartsd észben, hogy a legszilárdabb alapokra épített házat is karban kell tartani. Ezért tudatosan ügyelj rá, hogy betartsd a tanácsainkat a mindennapok során!

Az eredeti cikk forrása itt.

Csak a filmekben létezik kitartó házasság 50 felett?