A hormonális egyensúly lehet a fiatalos, szép bőr bőr titka

A szép bőr kulcsa a hormonális egyensúly

Kevésbé ismert tény, de arcunkon viseljük a hormonjainkat. Alávetheted magad bármilyen kozmetikai vagy akár plasztikai beavatkozásnak, hosszú távon csak úgy tarthatod fiatalon arcbőröd, ha a hormonháztartásod rendben van. Az üde, szép bőr sokkal inkább a hormonok műve, mint hinnéd!

Ha hormonszinted alacsony, fáradtnak érzed magad – és annak is tűnsz. Az ösztrogén, tesztoszterin, tiroid, növekedési hormon, melatonin és a DHEA azok a hormonok, melyek bőrünket fiatalon, frissen és hidratáltan tartják.

A hormonrendszer változásai – főként a változókorban -, valamint az arcbőr öregedése elkerülhetetlen, de kellő odafigyeléssel lassítható, illetve csökkenthető. Íme egy rövid lista arról, hogy mi történünk bőrünkkel az egyes hormonok csökkenése következtében:

Ösztrogén

A nem megfelelő ösztrogénszint sok nő számára ismerős. A bőrön ez olyan formában mutatkozik meg, hogy száj körül finom ráncok jelennek meg, az arcbőr pedig szárazzá válik. A szemed körül szarkalábak tűnnek fel, a homlokodon is megszaporodnak a ráncok. 

Tesztoszteron

Ha szervezetedben túl kevés a tesztoszteron, számíthatsz rá, hogy gyorsabban és sűrűbben jelennek meg ráncok az arcodon, mint ahogy az várható lenne.

Tiroid

Az alacsony tiroidszint hatására arcbőröd szárazzá válik, szemhéjad pedig puffadtnak tűnik. A tiroid nem megfelelő jelenléte miatt hajad is törékeny és száraz lesz.

DHEA

Ha szervezetben kevés az DHEA hormon, arcbőröd elveszti ragyogását és természetes üdeségét. Öröm az ürömben azonban, hogy az alacsony DHEA szint miatt sokkal kevésbé szőrösödnek végtagjaid. 

Melatonin

A melatonin hiánya általánosságban véve idősebbnek mutat a korodnál, ráadásul alvási zavarokban is jelentkezik.

Növekedési hormon

A növekedési hormon nem megfelelő szintje a felső ajak elvékonyodását és mély ráncok kialakulását okozhatja. 

Ha bőrhibákkal, korai öregedéssel vagy túlzottan erős ráncokkal küzdesz, lehet, hogy a hormonháztartásodban kell keresni a problémát. Mindenképpen fordulj tehát orvoshoz!

Fontos azonban, hogy semmiképp ne kezdj el hormonokat szedni anélkül, hogy konzultáltál volna szakértővel, hiszen még nagyobb kárt tehetsz magadban! A szép bőr mindannyiunk egy fontos célja, de az egészséged nem éri meg kockáztatnod annak érdekében, hogy elérhesd!

Az eredeti cikk forrása itt >>

Hogyan hat a légszennyezettség a hormonjainkra?