A halfogyasztás jótékonyan hat egészségünkre, de minden másra is?

A halfogyasztás fontos a táplálkozásunkban
A halfogyasztás fontos a táplálkozásunkban

Mind hallottunk már a halfogyasztás számos, egészségre jótékony hatásáról. Azonban azt is tudjuk, hogyan terheli a halfogyasztás környezetünket? A túlhalászás, a lég- és vízszennyezés ugyanis ritkán kerül szóba, amikor az omega-3 bevitelünket próbáljuk megemelni.

A halfogyasztás igenis fontos, hiszen a legegészségesebb fehérje forrásról beszélünk. Hogyan tehetünk jót szervezetünkkel úgy, hogy közben a természet se lássa kárát? Íme, öt környezetbarát halfajta, melyeket bátran tálalhatsz, lelkiismeret-furdalás nélkül!

1. Közönséges makréla

A makréla populáció igen bőséges, így annak ellenére sem fenyegeti túlhalászás, hogy az egész világon fogyasztják. Az egyik legjobb hal, amit vehetünk, hiszen omega-3 zsírsavakban igencsak gazdag. Érdemes beépítenünk az étrendünkbe, azonban nem napi szinten. A halfogyasztás ebben az esetben azzal a hátulütővel bír, hogy egyes makrélák higanytartalma magasabb. Ennek ellenére felesleges ódzkodnunk tőle, kedvező hatásai még így is magasan túlszárnyalják a magas higanytartalom kockázatait.

2. Szardella

Ezek az icipici halak a legmegbízhatóbbak, ha a higany miatt mégsem éreznénk biztonságosnak a halfogyasztás szokását. Ugyanis a nagyobb halak, mint mondjuk egy cápa, azoknak a kisebb halaknak a higanytartalmát is magában hordozza, amikkel táplálkozott. Tehát a kisebb hal kevesebb higanyt is jelent. A szardella emellett rendkívül egészséges és könnyen hozzáférhető nyersen vagy konzerv változatban is.

3. Alaszkai lazac

A lazacot hatalmas – és teljesen jogos – népszerűsége miatt manapság már előszeretettel tenyésztik farmokon. A környezetbarát halfogyasztás jegyében azonban érdemesebb a vad, alaszkai lazacot keresnünk a boltok polcain. A farmi lazacok ugyanis vegyszereknek vannak kitéve, szennyezettek lehetnek és a betegségek, paraziták is könnyebben terjednek közöttük. A vad, alaszkai lazac ugyan drágább, de egészségesebb és fenntarthatóbb környezetből kerül a tányérunkra.

4. Szivárványos pisztráng

Csakúgy, mint a lazac esetében, a szivárványos pisztrángnál is hatalmas méreteket ölt a halfogyasztás. Ebből adódóan a szivárványos pisztrángot is elérte a nem éppen halbarát farmi tenyésztés. Az ipari körülmények között nevelkedett halak helyett keressük a szabad vizekből horgászott pisztrángokat!

5. Hosszúúszójú tonhal

Rengeteg fajta tonhal létezik, többségük azonban a túlhalászás miatt kihalófélben van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha a halfogyasztás mértékét tonhallal szeretnénk megemelni, figyeljünk oda, hogy hosszúúszójú tonhalat vásároljunk.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Szerinted minden igaz, amit a fenntartható életmódról tudsz?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>