A gyermekem marihuánát használ, mit tegyek?

A marihuána függőség gyógyítható
A marihuána függőség gyógyítható

A marihuána az egyik legkönnyebben beszerezhető és legelterjedtebb kábítószer ma Magyarországon. Bár fogyasztását tiltja a törvény, mégis rengetegen élnek vele, sokakban kialakul a függőség. Számunkra a gond ott kezdődik, ha a családban üti fel a fejét, és nem csak a kipróbálás szándékával. Mit tegyek, ha rájövök, a gyermekem rendszeresen marihuánát használ? Hogyan állítható meg a függőség?

Első lépés

Semmiképp se oktasd ki vagy szidd le! Ezzel csak eltaszítod magadtól a gyerekedet. Helyette inkább tegyél fel kérdéseket, hogy megérthesd, mitől alakult ki a függőség. Megkérdezheted, miért szeret füvezni, mennyibe kerül, hol érzi biztonságosnak a használatát. Próbáld mindezt olyan környezetben, ahol nem zavarhatnak titeket, és ő sem tud meglépni. Például a kocsiban, amikor csak ketten vagytok.

Második lépés

Gondolkozz el a válaszain, hogy rájöhess, mitől alakult ki a függőség. Azonban vedd figyelembe, hogy valószínűleg nem volt veled száz százalékig őszinte.

Harmadik lépés

Mondd el neki, mit érzel! Beszéld meg vele, miért nem elfogadható számodra a marihuána függőség. Figyelmeztesd a kockázataira, például a sejtelhalásra, a betegségekre való fogékonyságra, a mentális zavarok és a memóriaproblémák megjelenésére. Magyarázd el neki, milyen negatív következményekkel jár a viselkedésére, motivációjára nézve, amik tanulmányait és munkáját is veszélyeztetik. Valamint az sem elhanyagolható tényező, hogy illegális, és birtoklása rendőri intézkedést von maga után.

Negyedik lépés

Ajánld fel neki, hogy együtt derítsétek ki, miért alakult ki a marihuána függősége. Ehhez nyugodtan kérjétek szakember segítségét.

Ötödik lépés

Állítsatok fel egy szabályrendszert a kábítószerre vonatkozóan. Mindig maradj következetes, és legyenek előre megbeszélt büntetések. Például ha rajtakapod, nem mehet el egy buliba, de kötelező drogtesztre igen. Ugyanakkor a jutalmakról se feledkezz meg. Értékeld, ha küzd a függőség ellen és igyekszik leszokni!

Hatodik lépés

Keress fel egy pszichiátert, aki a kábítószer-függőség szakértője. Az első alkalomra menj el egyedül, hogy elmagyarázhasd a helyzetet és kikérd a tanácsát, hogyan kezeld a helyzetet. Ezután már a gyermekednek is tudtok időpontot egyeztetni.

Hetedik lépés

Amennyiben úgy érzed, törekvéseid süket fülekre találnak és a függőség megállíthatatlan, ideje elgondolkodni az elvonón. Drasztikusnak tűnik, de ha már régóta küzdötök a függőség ellen, a rehab lehet az eredményes megoldás.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

5 alapvető hiba, amit egy kamasz nevelésekor elkövethetsz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>