A generációk együttélése a család minden tagjának előnyös?

Az együttélés vidám oldala
Az együttélés vidám oldala

Számtalan oka lehet annak, hogy több generáció él egy fedél alatt. Legtöbbször anyagi, egészségügyi vagy szimplán praktikus indokok vezetnek oda, hogy nagyszülők, szülők és gyermekek egy háztartásban élnek. Vajon jó ötlet az összeköltözés? 

Sok jó ember egy helyen

Az együttélésnek rengeteg előnye van. A gyerekek végre nem csak havonta látják a nagyszüleiket, akármikor átugorhatnak a szobájukba, külön lakrészükbe, ha úgy tartja kedvük. Ha megéheznek, gyakran két konyha főztje közül is választhatnak. Boldogok a nagyszülők is, hogy unokáik közelében lehetnek és végigkísérhetik cseperedésüket.

Az együttélésnek köszönhetően könnyebb segíteni egymást, hiszen mindenki egy rakáson él. Sokszor a szülők azért szeretnék szüleiket magukhoz költöztetni, hogy átsegítsék őket az időskor okozta nehézségeken. Nincs szívük otthonba küldeni őket, ápolónőre sem biztos, hogy telik, ráadásul a közelségnek köszönhetően kihozhatják a maximumot az utolsó együtt töltött évekből.

Egy nagy boldog család, vagy mégsem?

Tényleg minden ilyen egyszerű lenne? Teljes a családi idill, hiszen mindenki együtt van? Korántsem. Az együttélés nehéz, mindegy, kivel osztjuk meg fészkünket. A privát szférának egy életre búcsút mondhatnak azok, akik több generációval élnek együtt. Mindenki tud mindent a másikról, ki, mikor, hová megy, és mikor jön haza. Nem egészséges, hogy mindenki belelát a másik életébe.

Rengeteg konfliktust szülhet, amikor a nagyszülők belefolynak a gyereknevelésbe. Könnyen átalakulhat az unokákkal ápolt viszonyuk, ha egyszerre akarják a szülők és a nagyszülők szerepét is gyakorolni. A szülők sem nézik jó szemmel, ha a nagymama és a nagypapa kedvére kiterjeszti a hatáskörét.

Az anyós-após konfliktusról sem szabad megfeledkeznünk. Nem csak vér szerinti kapcsolat köti össze az egy fedél alatt élőket. Így míg saját szüleink nyűgét-baját könnyebben toleráljuk, nem biztos, hogy párunk felmenőiével ugyanez a helyzet. Ha eddig sem jöttünk ki az anyósunkkal, vagy az apósunkkal, az összeköltözés után a helyzet csak rosszabbodni fog.

Mit tehetünk a békés együttélés érdekében?

Az egyik legnagyobb konfliktusforrást – akárcsak egy házasságban – a pénz jelenti. Fontos, hogy mindenről megegyezzetek. Milyen arányban oszlanak meg a számlák vagy a bevásárlás költségei? Segíthet, ha kialakítotok egy rendszert, mert így elkerülhetőek a félreértések.

Lényegesen megkönnyíti az együttélést, ha a házi munkát is felosztjátok. Ki főz? Ki mos? Ki takarít? Ha mindenkinek megvan a maga feladata, kevesebb a nézeteltérés. Ha valami házi munka elmarad, elég felelősségre vonni azt, aki felelős érte, nem kell az egész családnak ujjal mutogatva egymásnak esnie.

Mindegy, mennyi bonyodalom és konfliktus próbál a családtagok közé ékelődni, törekedni kell a jó viszony ápolására. Szervezzetek közös programokat, legyenek közös ebédek és vacsorák! Ne essetek abba a csapdába, hogy azt hiszitek, az együttélés miatt már amúgy is elég időt töltötök együtt! A mindennapi rutin nem egyenlő a minőségi idővel.

Mihályi Fruzsina

A szendvics generáció tagja vagy? Duplán kell felelősséget vállalnod.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>