A fogimplantátumok szerepe

Mi a fogászati implantátumok szerepe?

Az egészséges mosoly nagyban hozzájárul szervezetünk állapotához. Erős fogak és ép fogíny nélkül sokkal nehezebb egy egészséges étrendet követni, illetve önbizalmunkra is rossz hatással lehet, ha nem mosolyoghatunk önfeledten.

A fogak és a fogíny egészségének megőrzése szerencsére meglehetősen egyszerű feladat. A rendszeres fogmosás, fogselyem használat és fogorvosi látogatások segítségével a legtöbb probléma elkerülhető, vagy még időben megoldható. A gyors intézkedésekre különösen akkor van égető szükség, amikor egy vagy több kilazul, vagy valamilyen okból kiesik a helyéről. A hiányzó fogak súlyos problémának számítanak, és mielőbbi ellátást igényelnek.

A hiányzó fogak problémája manapság többféleképpen is orvosolható. Egyetlen fog, több fog, vagy akár teljes fogsorok is behelyezhetők, figyelembe véve persze, hogy melyik lenne a legegészségesebb és leggazdaságosabb megoldás a páciens számára. Ez utóbbi nagyon fontos szempont, térjünk át tehát a költségek kérdésére.

A fogimplantátumok ára

Fontos észben tartani, hogy a fogimplantátumok ára számos tényezőtől függ. Egy teljes fogazat pótlása természetesen többe kerül majd, mint egyetlen implantátum behelyezése. Az ár tehát minden esetben a páciens igényeitől, illetve a választott eljárástól függ majd.

A pontos árat csak úgy lehet megállapítani, ha személyesen látogat el a rendelőbe egy alapos vizsgálatra és állapotfelmérésre. Mivel a fogak állapotát számos tényező is befolyásolja, egyszerűen lehetetlen egy telefonhíváson keresztül megállapítani, hogy milyen beavatkozásra lenne szüksége, és hogy ez milyen költségekkel jár majd.

Az állapotfelmérést követően a szakorvos közli majd önnel a kezelési opciókat. A probléma súlyosságától és az ön költségkeretétől függően meglehet, hogy többféle lehetőség közül is választhat majd. Meglehet például, hogy egy kevésbé intenzív (és kevésbé költséges) beavatkozással már most javítható a helyzet szájában. Ez lehet a kezelés első lépése, ami előkészítheti száját a további beavatkozások és a hosszútávú megoldás számára.

Hogyan veszíthetjük el a fogainkat?

Számos oka lehet annak, amiért valaki elveszíti egy vagy több fogát. A legtöbben rögtön azokra az esetekre gondolnak, amelyekben valamilyen erős trauma éri a fogat vagy az állkapcsot. Ilyenek előfordulhatnak balesetek során vagy különféle intenzív fizikai sportok közben is. Habár a szájat vagy az állkapcsot ért traumák nagyon gyakori okok, nem csak így veszíthetjük el a fogainkat.

Számos olyan eset is előfordulhat, amelyekben valamilyen súlyos fogászati probléma vezet a fogak kilazulásához vagy elvesztéséhez. Ha például valaki nem tartja karban fogait, akkor súlyos fogszuvasodás alakulhat ki szájában, aminek hatására egy vagy több foga is kilazulhat, kieshet vagy eltávolítást igényelhet. Hasonló eredményei lehetnek a kezeletlen szájráknak és fogínybetegségnek is. Sőt, a fogínybetegség súlyosabb formája (periodontitis) valójában a leggyakoribb ok a fogak elvesztésére.

Bármi is okozza a fogak kilazulását vagy elvesztését, rendkívül fontos, hogy a probléma minél előbb kezelésre kerüljön. Minél tovább várunk ugyanis a kezeléssel, annál tovább romlik majd a páciens szájának állapota.

Miért olyan fontos pótolni az elveszített fogakat?

Több okból is fontos, hogy az elveszített fogak minél előbb pótlásra kerüljenek.

Először is, egy fog hiánya jelentős hatással lehet a páciens szájának működésére, beleértve az étel- és italfogyasztást is. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a szervezet egészségének megőrzése érdekében, beleértve a fogak és a fogíny épségét. A hiányzó fogak továbbá a beszédet is megnehezíthetik, és megváltoztathatják egyes szavak kiejtését, illetve hangzását is.

A hiányzó fogak továbbá súlyosan csorbíthatják a páciens önbizalmát, aki ritkábban mer majd mosolyogni, vagy hajlamosabb lesz nemet mondani a közösségi programokra. Minél tovább áll fenn ez a probléma, annál súlyosabb hosszútávú következményei lehetnek. Az önbizalomhiány rossz hatással lehet a páciens lelki állapotára, ami további fizikai és mentális problémákhoz vezethet.

A fogak elvesztésének talán legsúlyosabb egészségügyi következménye az állkapocsban kialakuló csontritkulás. A természetes fogak rendszeresen nyomást gyakorolnak az állkapocsra, aminek köszönhetően annak csontozata, illetve az azt körülvevő szövetek megerősödnek.

Ha azonban egy vagy több fog hiányzik az ember szájából, ez a nyomás lecsökken, és kevésbé „edzi” majd az állkapcsot. Idővel aztán az állkapocs elgyengül, és sérülékenyebbé válik (könnyebben repedhet meg, törhet el, és így tovább). A csontritkulás továbbá egyre erősebb fájdalommal is járhat.

Egy fog elvesztése tehát sokkal súlyosabb egészségügyi probléma, mint amilyennek sokan gondolják. A páciens egészségének megőrzése érdekében a hiányzó fogakat minél előbb pótolni kell, erre pedig a fogimplantátumok kínálják a legjobb megoldást.

Ha olyan fogászatot keres, ahol tapasztalt fogorvosok várják Önt a foghiány pótlása miatt, akkor válassza a PureDental Fogászatát és kérjen időpontot az alábbi linkre kattintva: fogpótlás Budapest!

Egyetlen hiányzó fog pótlása fogimplantátummal

Habár a foghidak szintén hatékony eszközök a hiányzó fogak pótlására, nem kínálnak olyan előnyöket, mint amilyeneket egy fogimplantátum biztosít a páciens számára.

A foghidak olyan műfogak, amelyeket egy erős ragasztóanyaggal rögzítenek a mellettük lévő fogakhoz. Ezek a hidak pontosan úgy néznek ki, mint a természetes fogak, tehát lehetetlen észrevenni őket az ember szájában. A foghidak azonban nem segítenek megelőzni a csontritkulást, mert nem érintkeznek fizikailag az állkapocscsonttal.

A fogimplantátumokat egy speciális csavar segítségével rögzítik, amelyet a fogorvos közvetlenül az állkapocsba hajt bele a hiányzó fog helyén. Ez a csavar különleges anyagokból készül, amely lehetővé teszi, hogy összeforrjon a páciens csontozatával. Ennek köszönhetően az implantátumcsavar hasonló nyomást gyakorolhat majd az állkapocsra, mint az eredeti fog gyökere. Erre a csavarra aztán egy felépítmény kerül, arra pedig a korona, vagyis a műfog.

A végeredmény egy végleges, rendkívül stabilan rögzített, és a többitől gyakorlatilag megkülönböztethetetlen fog, ami segít megőrizni az állkapocs szerkezetét, megelőzve ezzel a csontritkulást.

Több hiányzó fog pótlása fogimplantátumokkal

Egyszerre több hiányzó fog implantátumos pótlása éppen úgy zajlik, mint egyetlen fogé. Amennyiben a hézagok a fogazat különböző pontjain helyezkednek el, mindegyik egy-egy különálló fogimplantátumot igényel. Ha azonban a hézagok egymás mellett helyezkednek el, tehát a páciensnek sorban több foga is hiányzik, akkor fogimplantátumokkal támogatott hidat szokás használni ezek pótlására.

Ilyen esetben a hiányzó rész két végébe kerül egy-egy implantátumcsavar (épp úgy, mint egyetlen fog pótlásakor), azonban ezekre nem egy-egy különálló műfog kerül fel, hanem ezek lesznek a foghíd „tartóelemei”. Erre azért van szükség, mert ha közvetlenül egymás mellé kerülne több implantátumcsavar, akkor nem maradna elegendő ép csontozat az állkapocsban a szerkezeti stabilitás megőrzése érdekében.

A fogimplantátumokkal támogatott hidakhoz elég tehát két csavart beültetni, és ezekre kerül majd rá a több műfogból álló híd.

Teljes fogsorok pótlása All-on-4 fogimplantátumokkal

Ha a páciensnek a teljes alsó vagy felső fogsora hiányzik, akkor az úgynevezett All-on-4 fogpótlás kínálhatja a legjobb megoldást az ilyen esetekre.

Az All-on-4 technika összesen négy darab fogászati implantátumot használ, amelyekre egy teljes alsó vagy felső fogsor rögzíthető. Az implantátumok ideális pozícióját és szögét alapos vizsgálat és állapotfelmérés után állapítja meg a fogorvos. Ez a megoldás stabil fogsort biztosít és (ahogy a többi implantátum) segít megelőzni az állkapocsban fellépő csontritkulást is.