A flow élmény lehet a boldogság titka a mindennapokban – Éld át te is!

Flow élmény a mindennapokban

A legtöbben egyetértünk abban, hogy az ember élete során a boldogságot keresi. Önsegítő könyvek, előadások és elméletek százai szólnak erről. Nézzünk most egy pszichológiai megközelítést, ami szerint bizonyos tevékenységek közben élheted át igazán a boldogságot, a flow-élményt.

Mi lehet a boldogság titka?

Sokféleképpen próbáltak már válaszolni erre a kérdésre. Cikkünkkel a héten elhunyt Csíkszentmihályi Mihály munkásságának állítunk emléket. Az ő szemszögét így lehetne összefoglalni: ne keresd a boldogságot, teremtsd meg magadnak a helyzetet, hogy átélhesd! 

Csíkszentmihályi a pozitív pszichológia egyik fontos alakja, nemzetközileg elismertté a flow élmény elméletének kidolgozásával vált. Amellett érvelt, hogy a boldogság nem az anyagiakon és nem külső tényezőkön múlik, hanem azon, ahogyan az ember képes “élni”. A boldogság titka szerinte nagy mértékben rejlik abban, hogy el tudjunk merülni a számunkra értékes tevékenységekben.

Mit jelent a flow élmény?

“Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak.
Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással.”

Eszerint tehát a boldogság keresésének legjobb módja, ha mind gyakrabban próbálsz olyan tevékenységekben elmerülni, amik kiválthatják a flow élményt. Ez a tapasztalás az, ami boldoggá tesz. Ilyenkor ugyanis megfeledkezel a mindennapi problémáidról, minden olyan gondról, ami egyébként nyomasztana. Ráadásul átélheted a munkahelyeden, a barátaiddal vagy otthon is.

Hogyan érheted el a flow állapotot?

Ehhez olyan feladatokat kell keresned, amik kihívást jelentenek ugyan számodra, de képességeidhez mérten meg tudod őket oldani. Ez az egyensúly a kontroll érzetét váltja ki.

Fontos az is, hogy rövid távú célokat tűzz ki magad elé és mindig legyen visszacsatolás. Ez lényegében azt fogja jelenteni, hogy gyakran élhetsz át sikerélményt. A feltételek megvalósulása esetén egy olyan tudatállapotba kerülsz, ami feltölt és amitől boldognak érzed magad.

Ahhoz, hogy a lehető legautentikusabb módon tudjuk elmagyarázni a flow élményt, egyenesen Csíkszentmihályi Mihályhoz fordulunk. Hallgasd meg negyed órás TED előadását:

Csíkszentmihályi Mihály : a flow-ról

Csíkszentmihályi Mihály arra a kérdésre keresi a választ, hogy “Miért érdemes élni?” Úgy véli a pénz nem tesz bennünket boldoggá, így olyan embereket tanulmányoz, akik örömet és tartós kielégülést találnak olyan tevékenységekben, melyek előidézik az áramlat, vagyis a ‘Flow’ állapotát.