A férfi- és a női agy közötti 10 különbség

A női agy és a férfiagy több eltérést is mutat
A női agy és a férfiagy több eltérést is mutat

Legtöbben abban a tudatban élünk, hogy a nők és a férfiak közötti különbségek kulturális okokból fakadnak. A tudomány szerint viszont a férfi- és a női agy biológiai eltérése felelős az eltérő viselkedésért. Lássuk, melyek a legérdekesebb különbségek!

1. A nők és a jobb agyfélteke

Kutatások igazolták, hogy míg a férfiak agyuk bal féltekéjét használják az információ feldolgozásához, addig a nők felváltva veszik igénybe a jobbat és a balt is, hiszen mindkettő képes az új adatok befogadására.

2. A férfiagy nagyobb

A férfiagy átlagosan tíz százalékkal nagyobb, mint a női agy. Ennek oka azonban kézenfekvőbb, mint gondolnánk: a férfiak amúgy is nagyobb termetűek a nőknél. Viszont ne higgyük, hogy a méret miatt okosabbak is lennének. Nincs kutatás, mely alátámasztaná ezt a feltételezést.

3. A férfiagy fogékonyabb a matekra

A férfiagy bizony jobban boldogul a matematikával, mint a női. A geometriai és matematikai tudásért felelős agyi területek négy évvel korábban fejlődnek ki a férfiaknál, mint a nőknél.

4. A nők nyelvérzéke jobb

ad

A nyelvtudásért felelős agyi területek körülbelül hat évvel előbb fejlődnek ki a női nemnél. Ennek köszönhetően a nyelvérzékük is jobbnak mondható.

5. A nők érzelmesebbek

A női hippokampusz nagyobb, a limbikus rendszer pedig fejlettebb, mint a férfiaké. A biológiai eltérés miatt a nők képesek jobban átadni magukat egy-egy érzésnek. Bebizonyosodott tehát, hogy a férfiak nem tehetők minden esetben felelőssé érzéketlenségükért.

6. A férfiak önkontrollja gyengébb

Azok az agyi területek, amelyek az agresszióért és a dühért felelősek, nagyobbak a nőknél. Talán emiatt is agresszívabb a férfi nem.

7. A férfiak hajlamosabbak a neurológiai rendellenességekre

A férfiagy hajlama nagyobb a diszlexiára és az autizmusra. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és a Tourette-szindróma is nagyobb eséllyel érint férfiakat, mint nőket.

8. A nőknél gyakoribb a hangulatingadozás

A női agy fogékonyabb a depresszióra. Sajnos traumák után is nagyobb eséllyel jelentkezik náluk poszttraumás stressz.

9. A férfi és a női magzat agyának különbségei

Körülbelül a 26. héten a női magzatnál vastagabb kéregtest alakul ki, mint a férfinál. A kéregtest köti össze a bal és a jobb agyféltekéket, talán ennek köszönhető, hogy a nők mindkettőt, míg a férfiak túlnyomóan csak a balt használják.

10. A nők jobban kezelik a stresszt

Mind a férfi-, mind a női agyban oxitocin termelődik stresszhelyzet esetén. A nőknél ez azonban női ösztrogénnel találkozik, mely nyugtató elegyet képez, míg a férfi tesztoszteronjával vegyülve csak még feszültebb állapotot eredményez.

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>