A fenntartható divat 3 aranyszabálya – Kezdd ezekkel!

Tippek a fenntartható divatért

Mi, nők, rengeteg ruhát felhalmozunk. Ne tagadd, fogadni mernénk, hogy neked is legalább egy tucat olyan ruhadarabod van otthon, amiket egy éve nem viseltél. A folyamatos vásárlást tuszkolja belénk a divatipar és a média is, holott bolygónkra nézve a textilipar az egyik legmérgezőbb. Néhány aprósággal azonban te is sokat tehetsz a fenntartható divat támogatásáért, mutatjuk is, hogyan!

Hasznosítsd újra, amid már van

A fenntartható divat legfontosabb szabálya, hogy ne vegyél állandóan új ruhákat. Egy alapos gardróbrendezéssel biztosan rábukkansz néhány olyan darabra, amikre már nem is emlékeztél. De az évek óta a szekrény mélyén heverő darabok is simán lehet, hogy visszajöttek a divatba!

Megunt ruháidtól se szabadulj meg, ha egyébként szeretted őket – inkább adj nekik új életet! Egy csomag ruhafesték kevesebb, mint ezer forint, mégis teljesen újjávarázsolhatod vele régi kedvenceidet. De hasonló filléres megoldás az is, hogy ha új mintával díszíted őket: vehetsz egy színes rávarrót, vasalható matricát, tehetsz rá új gombokat.

Vásárlásoddal egyben szavazol is

Egyre több ruhagyártó kötelezi el magát a fenntartható divat mellett. Még a fast fashion üzletek kínálatában is találsz olyan darabokat, amik a fenntarthatóság jegyében készülnek, de még jobb, ha szorosabbra fűzöd a kapcsolatod a second hand üzletekkel. Sokan ódzkodnak a turkálóktól, pedig rengeteg second hand üzletben van valóban minőségi választék, sőt, a dedikált vintage shopokban aztán tényleg csak válogatott stílusos darabokat találsz.

Vásárolj hazai tervezőktől! Kis kereséssel itthon is rengeteg slow fashion márkát találsz, ezzel pedig máris óriási lépést teszel a fenntartható divat támogatásáért. Így ráadásul rögtön két legyet ütsz egy csapásra: egyrészt támogatod a hazai vállalkozásokat, másrészt a környezetnek is jót teszel a hosszú szállítással járó környezeti károk megspórolásával.

Kapszula gardrób a fenntartható divat jegyében

A kapszula gardrób koncepciója abban rejlik, hogy néhány alapdarab megfelelő kombinációjával lényegében egy teljes ruhatárat alkothatsz magadnak. Ezen a ponton máris érezheted, hogy pénzspórolás szempontjából sem utolsó ez a megoldás. Korábbi cikkünkben azt is megtudhatod, hogyan kezdj neki az összeállításának:

Nélkülözhetetlen alapdarabok a kapszula gardrób kialakításához

Meglévő, feleslegessé vált ruháidat ráadásul eladhatod, elviheted ruhacsere programokra vagy felajánlhatod jótékony célokra!