A felkészültség a nyugodt utazás legnagyobb titka, ezekre figyelj!

A nyugodt utazás igényel előkészületeket
A nyugodt utazás igényel előkészületeket

Megfogadtad, hogy idén többet utazol? Ezek szerint izgalmas év előtt állsz! Azonban nem árt, ha az izgalmakat az új felfedezésekre tartogatod. A nyugodt utazás biztosítása az előkészületeknél kezdődik, így jobb, ha felkészülsz. Az utasbiztosítástól, a virágok öntözéséig számtalan apróságra kell odafigyelni, hogy zökkenőmentes legyen az út. Íme, néhány tipp a nyugodt utazás előkészítéséhez!

Érvényes az útleveled?

Egyértelműnek tűnik, mégis gyakran elfeledkezünk meggyőződni útlevelünk érvényességéről. A nyugodt utazás azonban a tervezésnél kezdődik. Amennyiben biztos vagy benne, hogy útleveled az utazás idejétől számítva még legalább fél évig érvényes, nincs ok az aggodalomra. Ellenkező esetben azonban kezdd az előkészületeket egy új útlevél igénylésével! Repülőjegy vásárláshoz és szervezett túrák lefoglalásához is szükség lehet az útlevél számára, a friss dokumentum száma azonban eltér a régitől.

Legyen az egészség első helyen!

A nyugodt utazás egyik legfontosabb záloga, hogy nem kockáztatjuk az egészségünket. Nézz utána, szükség van-e oltásra az úti célodon! Amennyiben igen, látogass el egy oltóközpontba, és adasd be őket, legalább nyolc héttel az indulás előtt! Ezen kívül, ha gyógyszereket szedsz, raktározz el belőlük az útra! A patikában pedig beszerezhetsz egy direkt utazáshoz összeállított elsősegély csomagot is.

Köss utasbiztosítást!

Mind reménykedünk benne, hogy semmi baj nem történik utunk során. A nyugodt utazás azonban csak akkor garantált, ha megfelelő utasbiztosítás fedez minket közben. Győződj meg róla, hogy a biztosításod tartalmaz egészség- és poggyászbiztosítást is! Valamint vedd figyelembe, hogy ha síelni indulsz, illetve veszélyesebb kihívásokra vállalkozol – mint hegymászás vagy ejtőernyőzés -, akkor speciális biztosításra lesz szükséged.

Vigyázz a házra!

Nem számít, mennyire imádsz utazni, felügyelet nélkül hagyni az otthonod mindig aggasztó érzés. A nyugodt utazás azonban lehetséges, ha megteszed a megfelelő lépéseket. Például megkéred a szomszédod, hogy értesítsen, ha bármi gyanúsat észlel a ház körül. Esetleg kulcsot adsz egy megbízható barátnak, hogy pár naponta nézzen át hozzád. És ha már úgyis arra jár, a növényeket is meglocsolhatja és a postaládát is kiürítheti. Csak el ne felejtsd egy szuvenírrel meghálálni a szolgálatait!

Ne kockáztass feleslegesen!

A nyugodt utazás csakis nyugodt helyszíneken kivitelezhető. Katasztrófa sújtotta területeken és háborús övezetekben erre azonban nincs sok esély. Indulás előtt tájékozódj a konzuli szolgálat honlapján, mennyire biztonságos az úti célod! Amennyiben a “fokozott biztonsági kockázatot rejtő” és az “utazásra nem javasolt” kifejezésekkel találkozol, ne kísértsd a sorsot, és válassz biztonságosabb úti célt!

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Utazás 50 fölött, ráadásul egyedül?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>