A félelem és az aggódás legyőzhető

A félelem legyőzhető
A félelem legyőzhető

Dale Carnegie az egyik legismertebb író az önmegvalósítás és önfejlesztés területén, ő írta a világhírű Sikerkalauz szériát is. Az 1948-ban megjelent ’Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni’ című könyve alapján sorra vesszük, hogyan győzhetjük le a félelmet és az aggódást. 

Kérdezd meg magadtól: mi a legrosszabb, ami megtörténhet?

Van egy egyszerű, háromlépcsős technika, amelyet érdemes alkalmaznod. Először is kérdezd meg magadtól, mi a legrosszabb, ami megtörténhet. Másodszor, készülj fel a legrosszabb elfogadásra. Ez elképzelhető, hogy kellemetlenül fog érinteni, mert senki se szeret a legrosszabbra gondolni, de mindenképp hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbet aggodalmaskodj. Végezetül gondold végig, hogy mit tehetsz ebben az esetben.

Objektívan gyűjtsd össze a tényeket!

Herbert E. Hawkes, a Columbia Egyetem egykori dékánja mondta Carnegie-nek: “Ha egy ember objektív módon gondolkodik, a gondjai általában eltűnnek a tudás fényében.” Ennek a gondolkodásmódnak az a lényege, hogy minden szemszögből a tényeket írd le, és így reálisabb képet kapsz a megoldásról is.

Hozz létre valós megoldásokat a problémára!

Amikor egy problémával állsz szemben, ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak.  Mi a probléma? Mi a probléma oka?  Mi a probléma minden lehetséges megoldása?  Melyik megoldás a legjobb a probléma szempontjából?

Azáltal, hogy végiggondolod, mik a lehetséges válaszok erre a négy kérdésre, máris csökken az aggodalmad, és rájössz, hogyan nézhetsz szembe ezzel a problémával.

Gondolj a nagy számok törvényére!

A nagy számok törvénye egy konkrét esemény bekövetkezésének valószínűségére vonatkozik.  Ez alapján elképzelhető, hogy az, ami félelemmel és aggodalommal tölt el, az egyáltalán nem valószínű, vagy nagyon kicsi rá az esély, hogy meg is fog történni.

Csökkentsd a veszteségeid lehetőségét!

Ez a stratégia a tőzsdei kereskedelem elvén alapul, amelyet ’stop- loss’-nak neveznek. Ezt alkalmazhatod a mindennapi életben is. Ha úgy látod, hogy rossz irányba indultak el a folyamatok, akkor gondold végig, min tudsz változtatni. Továbbá tegyél meg minden óvintézkedést annak érdekében, hogy minél kisebb veszteség érhessen!

(H.N.)

A cikk forrása itt >>