A disznó éve következik: minden, amit tudni érdemes a kínai újévről

A kínai újév fontos kelléke a piros boríték
A kínai újév fontos kelléke a piros boríték

A kínai újév – más néven a kínai tavaszi fesztivál – ebben az évben február ötödikén veszi kezdetét. A holdújév a disznó évében fog telni, ami az egyik állat a tizenkét kínai horoszkóp jegy közül. A kínai újév a megújulás ideje, az új állati övbe lépés napja, a tavasz kezdete.

A szörnyek elriasztására szánták

A legenda szerint a kínai újév hagyománya Niantól, a kegyetlen szörnyetegtől való félelemben gyökerezik. Az ősi kínaiak ugyanis attól tartottak, hogy Nian az év első napján lecsap a falubeliekre. Hogy megakadályozzák a támadást, a falusiak nagy zajt csaptak, dobokkal, tűzijátékkal, szinte mindent piros színbe öltöztetve, hogy elriasszák a szörnyeteget. Ezek az elemek máig fennmaradtak, mint a kínai újév ünneplésének elmaradhatatlan kellékei.

A kínai újév is tartogat babonákat

Akárcsak a mi szilveszterünk, a kínai újév is a babonák időszaka. Ilyenkor például a kórház-látogatás és a gyógyszerek szedése egészségünk romlását, kölcsönt adni vagy kapni nagy adósságot, míg a gyereksírás balszerencsét hoz.

Bérbarát és bérbarátnő

Kínában még ma is gyakran rosszallják, ha valaki szingliként lép be harmincas éveibe. Így azok a harmincas egyedülállók, akik a kínai újév tiszteletére meglátogatják a családjukat, gyakran bérelnek fel álbarátot/barátnőt. Ezáltal elkerülik a szülők aggódó kommentjeit és megnyugtatják a családot. A bérbarát(nő) ára nagyjából százötven dollár egy napra.

Azok a piros borítékok

Egymás megajándékozása a kínai újév alatt nagy hagyománnyal bír. Az ajándék minden esetben pénz, amit piros borítékban adnak át. A piros szín az energia és a szerencse színe, ezért is fontos részlet. Sokan pénzzel teli piros borítékokkal mászkálnak a kínai újév táján, hátha összefutnak valakivel, akit megajándékoznának. A borítékot két kézzel illik átvenni és nem szabad nyilvános helyen felnyitni.

Se fehér, se fekete

Fekete és fehér ruhát hordani a kínai újév ideje alatt kifejezetten rossz ómen. A fekete és a fehér ugyanis a gyász színei, amiket nem fogadnak szívesen az ünnepek alatt. A piros és egyéb élénk színek azonban jó szerencsét hoznak viselőjüknek.

Cseresznye özön

A kínai újév legkeresettebb étele a cseresznye. Amiből azonban nem terem elég a tavaszi fesztiválra, így hatalmas mennyiségű importra van szükség. Több, mint háromszáz tonna cseresznye érkezik Ázsia délkeleti és északi területeire a kínai újév megünneplésére.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Új mozifilmek, amiket 2019-ben nem szabad kihagyni!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>