A család kicsi kincse: egy kihagyhatatlan családi road movie

A család kicsi kincse /tunefind.com/
A család kicsi kincse /tunefind.com/

Tegye fel a kezét az, aki szerint neki teljesen normális családja van. Olyan, mint a mosópor reklámokban vagy a nyolcvanas évek amerikai filmjeiben. Ahol mindenki szép, okos és sikeres. Kíváncsi vagyok, hány kéz lendült a magasba!

A család kicsi kincse (eredeti címe Little Miss Sunshine) a valóság tökéletlenségét hozza el nekünk. Egy diszfunkcionális családot mutat be, amely minden egyes tagja saját gyengeségével küzd. Egy vesztes apuka, egy gyenge idegzetű anyuka, egy öngyilkos hajlamú, depressziós nagybácsi, egy kábítószerfüggő nagypapa és egy, a világgal harcban álló báty. Olive éppen ebbe a családba született bele, ami – mint tapasztalatainkból tudjuk – teljesen normális.

A család nekivág

A bonyodalom akkor kezdődik, amikor kiderül, Olive bejutott A család kicsi kincse szépségversenyre. Nincs mit tenni, senki nem maradhat otthon egyedül, és repülőjegyre sincs pénz, beindul a road movie. Ugyanis az egész család együtt, egy régi Volkswagen kisbusszal szeli át Amerikát, hogy eljuttassa Olive-ot álmai beteljesítéséhez. Az út során kalandokat élnek át (vagy pont, hogy nem élik túl), összecsiszolódnak, jobban megismerik egymást és önmagukat.

A család kicsi kincse megtanítja nekünk, hogy az igazi vesztes nem az, aki nem nyer meg egy versenyt. Az igazi vesztes az, aki annyira fél a veszteségtől, hogy meg se próbál győzni. És bár lehet, hogy Olive nem a legszebb hétéves az államokban és nincs rutinja szépségversenyeken, de rendületlenül hisz magában. Nem próbál meg más lenni, mint ami, csak jól érzi magát a saját bőrében.

Legyünk, amik vagyunk!

Mert teljesen normális, ha néha szomorúak vagyunk. És igenis, az is rendben van, ha nem próbálunk meg mások lenni, csak vagyunk, akik vagyunk. A film épp ezért nem is zárul klasszikus happy enddel. Senki nem kapja meg, amire vágyott, azonban olyan fejlődésen megy keresztül, ami ennél sokkal fontosabb: kibékül önmagával.

A család kicsi kincse egy nem mindennapi családi komédia, tele valódi karakterekkel és érzésekkel. Zseniális görbe tükör, az amerikai álom intelligens szatírája szerethető köntösbe burkolva. Kötelező látnivaló minden családnak!

Dávid Rebeka

Egy film rólunk és nekünk: Könyvklub, avagy az alkony 50 árnyalata

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>