A cikória kávét hatása miatt is érdemes megkóstolnod

Cikória kávé hatása az egészségedre

Te is azok közé tartozol, akiknek kávé nélkül be sem indul a napja? Hát ha még délután is iszol néhány csészével. A kávénak kis mennyiségben rengeteg pozitív tulajdonsága van, de túlzásba is lehet vinni, olyankor pedig rosszulléthez, álmatlansághoz vezethet. Ha kipróbálnál egy alternatívát helyette, ismerkedj meg a cikória kávéval! Nem csak kellemes íze miatt érdemes megkóstolnod, a cikória kávé hatásai túltesznek a hagyományos italén is!

Hogy készül a cikória kávé?

A cikória a mezei katáng egy változata, amit évezredek óta termelnek. A kávé elkészítéséhez szükséges port a gyökeréből készítik pörköléssel, őrléssel. Ízében nagyban hasonlít a kávéra, tejjel felöntve pedig finom tejeskávét is készíthetsz belőle.

Miután koffeinmentes italról van szó, gyakran adják gyerekeknek is forró italként – ismerős lehet a “macikávé” kifejezés. Fogyaszthatod akkor is, ha szeretnéd mérsékelni a napi koffeinbeviteled. Egyébként pedig egészségedre gyakorolt hatásaiért érdemes megkóstolnod.

Melyek a cikória kávé hatásai?

Már tápanyagtartalma is sokat elárul arról, hogy miért tartjuk olyan egészségesnek a cikóriakávét. Magas rost-és fehérjetartalmú, tele van magnéziummal, kalciummal, foszforral, A-és C-vitaminnal.

Remek prebiotikumforrás, ugyanis inulinban gazdag, így jótékony hatással van a mikrobiom egészségének fenntartására. Az inulin tartalma ugyanakkor a vércukorszint csökkentésében is szerepet játszik, ezért a cikória kávét gyakran ajánlják cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek.

Rosttartalma emésztésnek is jót tesz, több tanulmány pedig kimutatta azt is, hogy növeli a bélben található egészséges baktériumok számára. Emellett májvédő és gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, számos betegség megelőzésével hozzák összefüggésbe.

Azt azért tartsd szem előtt, hogy a cikória kávé remek hatásai mellett egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Ha egyébként is allergiás vagy a parlagfűre és pollenre, jobb nem próbálkoznod vele, de ha az első alkalommal bármilyen kellemetlen reakciót vált ki, akkor is fordulj inkább orvoshoz.

Korábbi cikkünkben egyéb ötleteket is találsz a reggeli kávé helyett, ezeket is érdemes kipróbálnod, ha nem ragaszkodsz a kávé ízéhez:

Öt egyszerű alternatíva a reggeli kávé helyett

Forrás: Healthline

Kiemelt kép forrása:Coffee photo created by freepik – www.freepik.com