A bútoroknak is van lejárati ideje, mikor esedékes a bútor csere?

A bútor csere időpontját a rendszeres használat befolyásolja
A bútor csere időpontját a rendszeres használat befolyásolja

Amennyiben nem antik darabokat halmoztál fel az évek során, téged is érinthet a kérdés. Mikor esedékes a bútor csere? Honnan tudom, hogy új szekrényekre van szükségem, és mikor járt le az ágyam szavatossági ideje? Most segítünk kideríteni, nálad eljött-e a bútor csere ideje!

Természetesen az, hogy mikor esedékes a bútor csere, rengeteg tényezőtől függ. Figyelembe kell venni, mennyire készült tartós anyagokból, mennyire divatjamúlt, és persze mennyit használtad az adott darabot. Ahhoz, hogy eldönthesd, szükséged van-e új bútorokra, a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

  • Sérült, törött vagy komolyabb javításra szorul az adott bútor?
  • A kárpitozás ép, vagy már szakadt, kopott?
  • Illik még oda, ahol használod?
  • Még mindig kényelmes?
  • Tükrözi a jelenlegi ízlésedet, vagy már túl régimódi?

És néhány további tipp, melyik berendezési tárgynál, mi adhat okot a bútor csere eljövetelére!

Fotel és kanapé

Amennyiben a kanapé nyikorog, a párnák összeesnek és a deréktámasz sem működik már, itt az ideje beruházni egy új heverőre. Ha csak a huzat miatt látszik rajta az idő, bútor csere helyett elég kárpitozásban gondolkodni. Az ülőgarnitúra átlagos életideje hét és tizenöt év között mozog.

Fa székek

Az étkező asztal köré gyakran választunk fa székeket. Amennyiben a lábak kezdenek kopni és bizonytalan tartást adni, a bútor csere a megoldás. Erre nagyjából tíz-tizenöt évente kerül sor.

Ebédlőasztal

Az ebédlőasztal lakásunk egyik legtöbbet megélt darabja. Karcolások, égésnyomok, ételfoltok tarkíthatják, akár igen rövid időn belül. Egy masszív, strapabíró darab azonban húsz évig is húzhatja. Ilyen esetekben a bútor csere oka inkább a méret változásából adódik. Bővül a család vagy kirepülnek a gyerekek, ettől függően kisebb vagy nagyobb asztal szükségeltetik.

Ágykeret

Egyértelmű jel a bútor csere idejére, ha az ágykeret nyikorogni kezd. A gyerekágyak esetében viszont képtelenség, hogy kivárjuk ezt a közel húsz évet. Ahogy nőnek, úgy kell az ágyat is egyre nagyobbra cserélni.

Matrac

A matrac a ház legtöbbet használt tartozéka, ezért élettartamuk is rövidebb. Érdemes öt-tízévenként új matracba fektetni, főleg, ha a következőket is tapasztaljuk. Besüpped, erős szagot áraszt és már nem alkalmas a pihentető alvásra. Ha hátfájást és álmatlan éjszakákat okoz, szabadulj meg tőle minél hamarabb!

Kerti bútor

Legyen műanyag, rattan vagy fém, a kerti bútor sem bírja örökké. A bútor csere esedékes, ha már kételkedsz benne, hogy elbírja egy felnőtt ember súlyát. Segíthetsz megnövelni a kerti bútor élettartamát, ha nem teszed ki közvetlen napfénynek, rendszeresen karbantartod és megfelelően tárolod a téli szezonban is.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

A bútordekorálás 5 egyszerű, de látványos módja

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>