A bosszúság a jó kapcsolat jele?

A bosszúság a jó kapcsolat jele
A bosszantás a jó kapcsolat jele

Az emberi kapcsolatok akkor működnek jól, ha minimálisra csökkenthetők a konfliktusok és a bosszúságok száma.  Mindannyian azt szeretnénk, ha kapcsolataink zökkenőmentesen zajlanának. Ha már sok éve együtt vagy valakivel, jól tudod, hogy vannak bosszúságok a kapcsolatban, mégis vannak olyan helyzetek, amikor jót jelent, ha a partner bosszúságot okoz. 

A bosszúság azt jelenti, hogy nyugodt vagy a kapcsolatot illetően

Amikor megismerünk valakit, eleinte mindent megteszünk azért, hogy a legjobb oldalunkat mutassuk meg. Ilyenkor igyekszünk minden konfliktust elkerülni, és inkább konszenzusra törekszünk, hogy még véletlenül se bosszantsuk a másikat. Így bizonyos értelemben, ha erre mégis sor kerül, a bosszantás egy „valódi” kapcsolatnak a jele. Amikor elkezdünk teret adni önmagunknak, akkor úgy érezzük, hogy van annyira stabil a kapcsolat, hogy kifejezzük a vágyainkat. Ez az alapja az egészséges komfortérzetnek, ami elengedhetetlen egy hosszú távú kapcsolat fenntartásához.

A bosszúság érzése megmutatja: vannak még érzelmeid

A kapcsolatok egyik halála a teljes konfliktusmentesség, ami az érzelmi elhidegülés jele. Amikor már eljutottál arra a pontra, hogy semmi nem bosszant, és nem frusztrál, akkor a kapcsolat sem érint meg érzelmileg. Természetesen a sok konfliktus sem jó, de egy kis bosszúság a kapcsolatban nem mindig rossz, mert azt jelenti, hogy még van benne élet.

A bosszúság lehetőséget ad a kapcsolat fejlődésére

Olykor a bosszantó viselkedés mögött nincsen semmilyen mélyebb cél. Elképzelhető, hogy a partnerünk túl késői vacsorázása csak bosszant minket, de nem kell többet mögé látni. Máskor a bosszantó magatartás magasabb célt is szolgálhat, mert kiemeli azokat a területeket, amelyeken el kell gondolkodunk. Úgy is mondhatnánk, a bosszúság gyakran egy olyan ujj, amely rámutat arra, ami javításra szorul a kapcsolatunkban. Néha a bosszúság értelmetlen, más esetekben viszont a pozitív változások egyfajta katalizátora.

Mi szorul javításra a kapcsolatunkban?

Először is vegyük sorra, mik bosszantanak minket. Ezeket a pontokat érdemes nyugodtan elmondani a partnerünknek, mert csak ebben az esetben várhatunk javulást. Amennyiben megbeszéljük, milyen apróságok okoznak bosszúságot nekünk, később elkerülhetők a konfliktusok, és hosszú távon a kapcsolat megmentéséhez is hozzájárulhatnak.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>