A boldog kapcsolat titka, hogy megértsd a szeretet különböző fajtáit

A szeretet fajtái mind mást üzennek
A szeretet fajtái mind mást üzennek

Azt gondoljuk, a kapcsolatok bonyolultak. Pedig csak mi, emberek tesszük őket azzá. Önzőek vagyunk és elvárjuk, hogy partnerünk megértse, mit akarunk. Ami pedig gyakran ahhoz vezet, hogy két ember egyszerűen félreérti egymást és szenved a kapcsolatban. A boldog kapcsolat egyik kulcsa, hogy felismerjük a szeretet különböző árnyalatait. Tudomásul kell vennünk, hogy a szeretet fajtái többféleképpen jelentkezhetnek, amiket más és más módon élhetünk meg. Íme, a szeretet fajtái, az ókori görögök tolmácsolásában!

Agape – a feltétlen szeretet

A szeretet fajtái közül az agape testesíti meg az önzetlen, önfeláldozó, feltétlen szeretetet. Az ókori görögök szélsőségesnek és ritkának tartották, hiszen csak nagyon kevesen képesek hosszan fenntartani ezt az érzést.

Eros – a romantikus szerelem

Eros a szerelem és a termékenység görög istene. Nem csoda, hogy a szeretet fajtái közül ez fedi le a romantikus, szenvedélyes és fizikai szerelem hármasát. A görögök veszélyesnek tartották, hiszen elsöprő ereje gyakran vezet az önkontroll elvesztéséhez. Sokan úgy jellemzik, mint a szerelem, ami nagy lánggal, de gyorsan elég.

Philia – a gyengéd szeretet

A Philia az ókori görögök szerint a legértékesebb a szeretet fajtái közül. Nem kapcsolnak hozzá szexuális vonzódást, ugyanakkor a felek egyenrangú partnerként kezelik egymást. Leginkább a barátaink iránt érzett szeretethez lehet hasonlítani.

Philautia – önszeretet

Manapság az önszeretetet gyakran értelmezzük önző, nárcisztikus jelenségként. Pedig önszeretet nélkül a szeretet fajtái, egyéb megtestesülései sem létezhetnének. Hiszen hogyan adhatnánk olyat másoknak, ami nekünk sincs?

Storge – a meghitt szeretet

A storge és a philia a szeretet fajtái közül a leginkább hasonló kategóriák. Egyik sem tartalmaz fizikai vagy szexuális vonzalmat, sokkal inkább egy erős kötődés, ami kedvességre, törődésre épül. Csakúgy, mint a családi kapcsolatok, azaz a testvéri vagy a szülő-gyermek viszony.

Pragma – a tartós szeretet

A pragma a szeretet fajtáinak azon eleme, mely beéréséhez időre van szükség. Azokra a párokra jellemző, akik nem félnek időt és energiát fektetni kapcsolatuk fenntartására. Azokra, akik készen állnak a kompromisszumokra, és igyekeznek boldoggá tenni társukat.

Ludusa – a játékos szeretet

Mondhatni a mézeshetek, a rózsaszín felhőkön ugrálás. A kapcsolat elején átélt eufórikus szerelem, amikor a párod jelenléte egy jó nagy adag kokain hatását gyakorolja az agyra. A szeretet fajtái közül ettől érzed magad leginkább élettel telinek és izgatottnak.

Mania – a megszállott szeretet

A Mania a szeretet fajtáinak egy veszélyesebb ága. Gyakran vezet őrült féltékenységhez és haraghoz. Kialakulása általában az alacsony önbizalomra vezet vissza, hiszen gazdája nem érzi elégnek magát ahhoz, hogy megtartsa szerelme tárgyát. A veszteségtől való félelem pedig őrült és bántó következményekhez vezet.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Így hat rád a kutya szeretete

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>