A böjtölés újra divatba jött, de tudod, valójában mire használták?

A böjtölés csak javunkra válik
A böjtölés csak javunkra válik

Egyre gyakrabban halljuk, hogy a koplalás hasznos. Diéták épülnek rá és spirituális tanácsadók javasolják. Sokak szerint szellemi és fizikai megtisztuláshoz vezet.

Napjainkban a böjtölés a koplalás különböző fokozataiként jelenik meg, célunktól függően. Azonban a trendhullám közepette elgondolkodtunk valaha azon, honnan is ered a böjtölés? Íme, hogyan jelent meg a böjtölés az emberiség történetében!

Már a primitív kultúrákban is jelen volt

A primitív kultúrákban összecsapások előtt és felnőtté válási rituálék részeként jelent meg a böjtölés. Legfőbb feladata volt, hogy lecsillapítsa a dühöngő istenségeket. Észak-Amerikában az őslakos indiánoknál a böjtölés szertartásnak számított, amit olyan katasztrófák elkerüléséért végeztek, mint az éhínség.

A koplalás világvallásokban betöltött szerepe

A böjtölés szinte minden nagy vallásban megjelenik (kivéve a zoroasztrizmust, ami kifejezetten tiltja a koplalást). A koplalás ugyanis a bűnbánat és az önmegtartóztatás kinyilatkoztatása. A judaizmusban a Yom Kippur, azaz az engesztelés napján kötelező a böjtölés. Az iszlámban a szent hónap, a Ramadán alatt a hithű muszlimok napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek. A katolikus egyház tanításai szerint pedig a húsvétot megelőzően kell nagyböjtöt tartani, így emlékezve Jézus sivatagban töltött negyven napjára.

A nem evés mint ellenállás

A vallási megnyilvánulás mellett a böjtölés gyakran szolgált politikai nézetek kifejezésére is. A XX. század elején a szüfrazsettek alkalmazták erőszakmentes tüntetésként. Így próbálták meg felhívni a figyelmet céljaikra, a nők elnyomásának megállítására és a nemi egyenjogúság elérésére.

A történelem másik híres koplalása Mahatma Gandhi nevéhez fűződik. Gandhi ugyanis tizenhétszer böjtölt az indiai függetlenség mellett kampányolva. A leghosszabb böjtölés, ami Gandhi nevéhez fűződik huszonegy napig tartott.

Egészségünkre váljék!

A XIX. században az Egyesült Államokban, majd Angliában, Németországban és még több európai országban is elterjedt a koplalás, mint gyógyító kezelés. Alkalmazták szívbetegségek enyhítésére, magas vérnyomás csökkentésére, emésztési problémákra, allergiák kikúrálására, de még fejfájásra is.

A böjtölés hossza és szigorúsága a betegre volt szabva és időtartalma alatt folytonos megfigyelés alatt állt a páciens. Az idő előrehaladtával azonban a modern gyógyszerek átvették a gyógyítás szerepét.

Manapság a böjtölés reneszánszát éli, egyre több diétával találkozhatunk, melyek gyors fogyást és az egészség javulását ígérik. Az egyik legnépszerűbb ilyen étrend a 16/8-as diéta.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

A böjtölés az alvást és a szexuális étvágyat is befolyásolja

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>