A hideg estéken nincs is jobb, mint a gőzölgő vacsora mellett bámulni ki az ablakon. Főleg, ha a fogás még finom, és nem kellett vele sokat vacakolni. A gyors egytálételek nagy terhet vesznek le a vállunkról. Időt spórolunk, és a család is elégedetten áll fel az asztaltól. Íme, néhány tipp, melyek azok a gyors egytálételek, amik garantáltan sikert aratnak majd!
Csirkecomb borsóval, articsókával és burgonyával
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 csirkecomb
- 2 teáskanál koriandermag
- kóser só (ez színtiszta nátrium-kloridot jelent)
- őrölt feketebors
- ⅓ pohár száraz fehérbor
- ⅓ pohár csirke alaplé
- fél kiló kis szemű krumpli
- 3 csík citromhéj
- 1 articsóka konzerv, lecsöpögtetve, félbevágva
- 1 pohár friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál menta
Elkészítés
- A gyors egytálételek még hamarabb elkészülnek, ha nem felejtjük el előmelegíteni a sütőt. Ez esetben éppen 180 fokra.
- A főzőedényben forrósítsuk fel az olívaolajat, amibe aztán jöhetnek a sóval, borssal, koriander maggal fűszerezett csirkecombok. Oldalanként 6-8 percig pirítsuk a combokat, amíg aranybarnára nem sül a bőrük. Az elkészült húst vegyük ki egy tányérra.
- Öntsük a fehérbort a főzőedénybe, és egy-két percig melegítsük, amíg szirupos nem lesz. Adjuk hozzá az alaplevet, a citromhéjat és a burgonyát, majd forraljuk össze.
- Tegyük rá a csirkét, fedjük le az edényt és helyezzük a sütőbe. Süssük nagyjából 40 percig, amíg a krumpli és a hús át nem sül.
- Ezek után hozzáadhatjuk a borsót és az articsókát, hogy további tíz percig fedél nélkül süssük.
- Vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg a vajjal, és tálalás előtt szórjuk meg mentával.
Kukoricás-sonkás rizottó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ½ bögre rizs
- ¾ bögre fehérbor
- kóser só (ez színtiszta nátrium-kloridot jelent)
- frissen őrölt feketebors
- 4 bögre csirke alaplé
- 2 pohár kukorica
- 230 g füstölt sonka
- 120 g chedár sajt
- ¼ bögre metélőhagyma
Elkészítés
- Az egyszerű és gyors egytálételek nem igényelnek fél óránál sokkal több időt, ahogyan ez a rizottó sem. Közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a mogyoróhagymát megpuhulni.
- Ezek után pirítsuk le rajta a rizst, majd jöhet a fehérbor és a fűszerek.
- Ha már a rizs felszívta a fehérbort, öntsünk egy bögre alaplevet hozzá. Amikor ezt is felszívta, ismételjük meg a műveletet kétszer.
- A negyedik pohárnál mehet bele a kukorica és a sonka is.
- Vegyük le az edényt a lángról, és tegyük hozzá a sajtot, majd a metélőhagymát is.
- Tetejére szórt metélőhagymával azonnal tálalható.
A legegyszerűbb lasagna
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 pár kolbászka
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 konzerv
- 1 konzerv paradicsomszósz
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál szárított paprika
- 230 g farfalle tészta
- só, bors
- 1 pohár mozzarella
- ¼ frissen reszelt parmezán
- 1 pohár ricotta
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
- Ki gondolta volna, hogy a lasagna is helyet kap a gyors egytálételek között? Ez az elkészítési módja épp olyan finom, bár hagyományosnak nem mondható.
- Először is a főzőedényt közepes lángra helyezzük, a kolbászkákat az olívaolajon megbarnítjuk.
- Ezután jöhet a paradicsom és a paradicsomszósz, a fűszerekkel együtt.
- Adjuk hozzá a tésztát, két pohár vízzel. Forraljuk fel, majd nagyjából tizenöt percig főzzük készre a tésztát.
- Vegyük le az edényt a lángról, keverjük bele a mozzarellát és a parmezánt. A tetejére kanalazzuk a ricottát.
- Petrezselyemmel meghintve azonnal tálalhatjuk.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Mi mindenre jó a citromhéj? Kisebb csodákra képes a mindennapokban
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>