Hogyan változik a vitamin szükséglet 50 felett?

Vitamin szükséglet 50 felett

A vitaminoknak mindig fontos szerepe van egészségünk védelmében. Ahhoz azonban, hogy megőrizhesd fiatalságod és egészséged, idővel több, illetve más vitaminokra is szükséged van, ugyanis az ásványi anyag- és vitamin szükséglet 50 felett megváltozik. Nem jó megoldás tehát, ha általános multivitamin pakkot választasz, mert lehet, hogy épp a számodra fontos elemek hiányoznak belőle. 

Miért változik a vitamin szükséglet 50 felett?

Ahogy az idő előrehaladtával testünk, úgy szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükséglete is változik. Ebben nagy szerepet tölt be a menopauza is, ami kellemetlen tünetei mellett a hormonrendszerre is jelentős hatást gyakorol. Az ösztrogénszint csökkenése miatt például a menopauzát gyakran követi csontritkulás kialakulása. 50 felett tehát külön figyelmet kell fordítanod az olyan vitaminok pótlására, amik segítenek csontjaid egészségének megőrzésében.

A korral ugyanígy egyes betegségek kialakulásának kockázata is magasabb lesz. Ilyenek a szív-és érrendszeri betegségek, valamint az idegrendszeri problémák is. A szervezet számára fontos vitaminok pótlása ezek megelőzésében is segít.

Milyen vitaminokat szedj 50 felett?

D-vitamin és kalcium

Kalciumra egész életünk során szükségünk van. Gyerekkorban erősíti a csontokat, később pedig segít megújulásukban és szilárdságuk biztosításában. Önmagában azonban a kalcium tabletták szedése nem lesz elég.  Mellette különösen fontos a D-vitamin pótlása is, hiszen ez segít abban, hogy a kalcium megfelelően be tudjon épülni a szervezetbe. Igaz azonban a másik oldal is: D-vitamin hiány esetén a szervezet elkezdi a kalciumot kivonni a csontokból, ami 50 felett veszélyes következményekkel járhat. Emellett a D-vitamin csökkenti a szívroham, stroke és asztma kockázatát is.

Nyáron nem is kell sokat tenned érte, hogy szervezetnek biztosítsd a kellő mennyiségű D-vitamint. Elég, ha sok időt töltesz a szabadban és időnként napozol kicsit.

Magnézium

A magnézium segíti a szervezetet az energiaellátásban, ezen kívül az idegrendszer őrzője és segítségével csökkentheted a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. A D-vitaminnal egyetemben a megfelelő magnéziumpótlás is szükséges a csontok egészségéhez,  sőt, a csontritkulás ellenszereként is hivatkoznak rá. Ha rendszeresen szedsz magnéziumot, energikusabb leszel és javul a koncentrációs képességed is. Lényegében tehát megfiatalodhatsz vele!

Q10-koenzim

Rengeteg arckrém reklámban találkozhatsz a Q10 nevével, nem is hiába! Úgy, ahogy a kollagén esetében is történik, a szervezet Q10 termelése is lassul 30 éves kor felett, idővel pedig le is áll. Nem csak bőrödnek, de szervezetned is szüksége van rá azonban, mivel hozzájárul az étel energiává történő átalakításához, valamint a szíved egészségét is őrzi.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak megfelelő pótlása segít fiatalon tartanod szemeid, szíved, bőröd, valamint javítani a memóriád is. Ezek pedig mind olyan dolgok, amik 50 felett egyre fontosabbá válnak. Az Omega-3 rendszeres szedése segítségedre lesz a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az időskori demencia elkerülésében (vagy legalábbis eltolásában).

Az immunrendszer erősítése nem csak vitaminokkal lehetséges!

Forrás: PrimeWomen