Vannak ételek, amik nélkül nem is húsvét a húsvét. El tudnád képzelni a menüt sonka vagy fonott kalács nélkül? A hagyományos húsvéti receptek mellett azonban bátran kísérletezhetsz is kicsit! Cikkünkben bemutatunk 3 kevésbé megszokott finomságot, amiket ha egyszer elkészítesz, onnan mindig helye lesz a húsvéti menüben!
Medvehagymás pogácsa
Épp itt van a medvehagyma szezonja. Miért ne használnád ki a húsvéti menühöz? Ez az egyszerű medvehagymás pogácsa alig fél óra alatt kész van és még csak keleszteni sem kell!
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 0,5 dl tej
- 5 evőkanál olaj
- 1 csokor medvehagyma
- 1 csipet só
Keverd össze a túrót a sóval, majd add hozzá a tejet és az olajat. dolgozd össze a liszttel és szórd bele a medvehagymát. Alaposan gyúrd át a tésztát és egy pohár segítségével szaggass kis pogácsaformákat. Már mehet is a sütőbe, ahol röpke negyed óra alatt el is készül.
„Csirketorta”
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- Egy tálca csirkemell sonka
- 20 dkg sajt
- Fél tálca bacon
- Néhány evőkanál sajtkrém
- Egy csipet kakukkfű
- Egy csipet só
A csirkemellet vágd vékony csíkokra, majd sóval és kakukkfűvel fűszerezd be. Vegyél elő egy őzgerincformát és vékonyan kend ki vajjal. Majd helyezd bele a bacon csíkokat úgy, hogy két oldalt kilógjanak a szélei. Tegyél rá egy sor fűszeres csirkemellet, majd egy sor sajtot, sonkát és kend meg sajtkrémmel. Ismételd folyamatot, amíg eljutsz az őzgerincforma tetejéig, ekkor pedig hajtogasd rá a baconszalonnát. Előmelegített sütőben 180°C-on 20 perc alatt elkészül. Bár nagy a kísértés, hogy rögtön falatozz belőle, a legjobb hidegen fogyasztani.
Spenótos csirkemell tésztabundában
Hozzávalók:
- Egy csomag leveles tészta
- 30 dkg csirkemell
- Friss spenótlevelek (ha nincs, a mirelit is megteszi)
- 3 gerezd fokhagyma
- Oregánó
- Egy csipet só
- Egy tojás sárgája
A csirkemellet fűszerezd be a sóval és oregánóval, majd pár perc alatt süsd meg serpenyőben mind a két oldalát. Az apróra zúzott fokhagymagerezdeket fonnyaszd meg a serpenyőben, majd keverd hozzá a spenótot és párold át. Nyújtsd ki a levelestésztát, és a széleit vágd be egymástól egyenlő távolságban, hogy fel tudd majd hajtogatni. A közepére helyezd rá a csirkemell szeleteket és a spenótos mártást, majd hajtogasd be a tésztát kétoldalról. Kend meg tojássárgájával és mehet a 180°C-os sütőbe. Miután a csirkemellet kissé már elősütötted, elég csak a tésztát figyelned, amint aranybarna, ki is veheted.
Ezek a húsvéti receptek könnyedén elkészíthetőek, és egy kis újdonságot varázsolnak az ünnepi asztalra. Próbáld ki őket! De ha inkább húsmentes finomságokra vágynál, nézd meg korábbi cikkünket: