Kik lesznek a szexuális zaklatók? (1.)

A szexuális zaklatás napjaink része
A szexuális zaklatás napjaink része

Ahogy azt a Hogyan beszélj a gyermekeddel a szexuális zaklatásról? című korábbi cikkünkben írtuk, az elmúlt hónapok egyik legfelkapottabb témája a szexuális zaklatás. Sajnos az emberek 20-25 százaléka lesz szexuális zaklatás áldozata, amelybe a tényleges erőszak és a szóbeli zaklatás is beletartozik. Felmerül a kérdés, hogy miért lesz valakiből szexuális zaklató? Most ennek járunk utána. 

“Az erőszakos magatartáshoz az kell, hogy valaki higgyen a tradicionális nemi szerepek berögzült létezésben” – állítja Tiffany Russell, az Észak-Dakotai Egyetem doktori hallgatója. Ő többek közt azt vizsgálja, hogy a rossz gyermekkori tapasztalatok és az így kialakult személyiségjegyek hogyan hatnak a felnőttkori magatartásra.

A veszélyes tévhitek

A legveszélyesebb tévhitek közé tartozik az, miszerint a szexuális zaklatók még azokat a nézeteket vallják, hogy ha például egy randevú után a nő hazamegy egy férfival, vagy bizonyos ruhát húz fel, akkor ő automatikusan hajlandó a szexuális együttlétre. Több tanulmány bebizonyította már, hogy a külső megjelenést a szexuális zaklatók egyértelmű felhívásnak találták.

A Wayne State University kutatói 183 olyan férfit kérdeztek meg, akik bevallották, hogy szexuálisan zaklattak már másokat. Arra a kérdésre, hogy miért tették, több mint a felük azt mondta: a másik jelenlététől szexuális izgalomba került. A többi 40 százalék pedig azt válaszolta, hogy azért, mert úgy érezték, hogy erre az áldozat felhatalmazta őket.

Az áldozatot hibáztatják

A kutatók szerint ezek a válaszok egyértelműen bizonyítják, hogy a zaklatók hisznek szexuális erőszakkal kapcsolatos mítoszokban, és az erőszakos viselkedésükért az áldozatokat okolják. Ez a leggyakoribb formája az áldozathibáztatásnak.

“Az elkövetők elhiszik, hogy ők jogosultak a szexuális zaklatásra”, mondja Tiffany Russell.  “Számukra az áldozatok azért vannak, hogy kihasználják őket, megkapják, amit akarnak, és ha valaki el akarja utasítani őket, akkor legtöbbször dühösen és agresszívan kezdenek reagálni”. Ebből kiindulva nem meglepő módon a szadista hajlam, és a mások feletti uralkodási vágy is összefüggésbe hozható a szexuális agresszióval.

(Cikkünk a szexuális zaklatás gyökereinek kialakulásával folytatódik.)

(H.N.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Kik lesznek a szexuális zaklatók? (2.)